26. 6. 2017, 14:54 | Vir: STA

Policisti ponovno nad prehitre voznike

Nebojša Tejić/STA

Agencija za varnost prometa z današnjim dnem nadaljuje nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 2. julija, nato pa se bo še enkrat ponovila v avgustu. Neprilagojena hitrost predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč, so sporočili z agencije.

Podatki za lani namreč kažejo, da je hitrost med najpogostejšimi vzroki za najhujše prometne nesreče, zato bo agencija kot koordinator nacionalne akcije s Policijo in Darsom izvedla številne aktivnosti ter informirala in osveščala glede nujnosti upoštevanja omejitev hitrosti.

Lani je bila hitrost kriva za 32 odstotkov smrtnih žrtev na slovenskih cestah. Sicer pa je bila neprimerna oziroma neprilagojena hitrost vzrok za nastanek 3371 prometnih nesreč oziroma kar 19 odstotkov vseh prometnih nesreč.

Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti.

"Vsi, ki delamo na področju prometne varnosti, si zato prizadevamo za umiritev hitrosti v cestnem prometu do te mere, da bo še zagotavljala normalno mobilnost prometnih tokov, obenem pa varno udeležbo v prometu za vse udeležence," je poudaril direktor Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov.

Nacionalna akcija Hitrost v letošnjem letu sicer poteka pod sloganom "Ne prehitevaj življenja. Hitrost ubija!"

Agencija bo v času akcije podelila deset prikazovalnikov hitrosti občinam za uporabo na najbolj nevarnih cestnih odsekih z namenom umirjanja hitrosti in izboljšanja prometne varnosti na teh cestah.

Na agenciji so pripravili priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti z namenom poenotenja taktike in metodike nadzora, optimalne izrabe tehničnih naprav ter povečanja vpliva nadzora na spremembo obnašanja voznikov. Priložen je tudi kodeks z etičnimi načeli, ki naj bi jih upošteval vsakdo, ki izvaja nadzor hitrosti.

Na agenciji bodo izvajali tudi večje preventivne dogodke na terenu in intenzivnejše informiranje kandidatov za voznike o nevarnosti prehitre vožnje. Dogodki bodo podprti tudi prek socialnih omrežij z različnimi nagradnimi igrami. Preventivne aktivnosti na temo hitrosti bodo izvajali tudi občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.