26. 9. 2022, 21:00 | Vir: Avtomagazin

Velika prelomnica: si predstavljate Nemčijo brez Volkswagna?

Profimedia

Plinska kriza, ki je zajela Evropo, svoje zobe kaže na vse več področjih, tudi v avtomobilski industriji. Še posebej pri Volkswagnu so, vsaj tako se zdi, nanjo najbolj pozorni. Kakšen bo scenarij?

Pred časom je v javnost prišla informacija, da nemško podjetje že kopiči zaloge avtomobilskih stekel, saj je zemeljski plin ena izmed ključnih komponent pri izdelavi stekel, posledično pa aktualna draginja še dodatno dviguje proizvodne stroške.

Ti pa se bodo očitno v prihodnje še zviševali, hkrati pa bodo težave z dobavo plina le še večje.

Pri Volkswagnu zato že razmišljajo o selitvi proizvodnje novih vozil, poroča portal Automotive News Europe.

Proizvodnja se trenutno odvija v matični Nemčiji, pa tudi na Češkem in Slovaškem, skratka, v državah, kjer so v veliki meri odvisni od ruskega plina.

Volkswagen

Rešitev ob Atlantiku

Nemci naj bi se za precej skrajen ukrep odločili, če bo kriza z dobavo plina iz Rusije trajala tudi po koncu bližajoče se zime. Kot je pojasnil Geng Wu iz Volkswagnovega hišnega oddelka za svetovanje, razmišljajo o številnih scenarijih, o večji lokalizaciji, ali pa tudi drugih možnostih. Položaj primerja s tistim, ki je nastal ob pomanjkanju polprevodnikov, ko so bili prisiljeni iskati alternative.

Alternative pri Volkswagnu že obstajajo. Podjetje ima namreč tudi tovarne v Belgiji, Španiji in na Portugalskem, v državah, ki so manj odvisne od ruskega in bolj od plina iz Atlanika, z dobavo katerega ni težav.

In če temu dodamo dejstvo, da je tudi Volkswagen v zadnjih letih zaradi globalnega položaja zmanjšal proizvodnjo novih avtomobilov, imajo tudi v teh tovarnah dovolj prostih proizvodnih kapacitet, da vsaj deloma in za nedoločen čas prevzamejo proizvodnjo srednjeevropskih tovarn.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.