N. V. | 1. 8. 2022, 14:28

Prižgane luči v vozilu: koliko časa traja, da se izprazni akumulator in kaj storiti?

Profimedia
Prižgane luči v vozilu: koliko časa traja, da se izprazni akumulator in kaj storiti? (foto: Profimedia)

Zakaj je pomembno, da ugašate luči na avtu? Poglejte.

Če pozabite ugasniti luči ali če ne zaklenete vrat, bo luč v kabini pri nekaterih modelih vozil ostala prižgana. Koliko časa traja, da se baterija izprazni? Na to vprašanje je za spletni medij Hrvaški avtoklub odgovoril Marin Morava, tehnični svetovalec.

Akumulatorji manjše kapacitete, na primer pri avtih z bencinskimi motorji, se lahko čez noč s prižgano osvetlitvijo potniškega prostora izpraznijo do te mere, da naslednji dan ni več mogoče zagnati motorja, kar je pravzaprav najpogostejša težava.

Ta težava se nanaša na akumulatorje vozil, ki so starejši od dveh let in imajo zmanjšano kapaciteto zaradi večjega števila ciklov polnjenja in praznjenja.

Luči na avtomobilih

Najpogosteje so starejša vozila opremljena z eno žarnico za osvetlitev potniškega prostora moči 5W. Priljubljena so vozila, ki imajo tri razdelke osvetlitve v sovozniškem prostoru, bolj opremljena vozila pa imajo lahko tudi osvetlitev zadnje klopi in potniškega prostora – kot na primer karavani – kar znatno poveča število žarnic, torej porabi pet namesto ene žarnice.

Težave z zagonom motorja se lahko pojavijo že po peti uri gorenja svetilk v stanju mirovanja. Za manjše aparate bo v vozilu ostalo nekaj elektrike, to pa ne bo zadoščalo za zagon motorja.

Glede na to, da je luč svetila zvečer, se ob naslednjem stiku z vozilom naslednje jutro lahko znajdemo presenečeni, ker se vozilo ne odziva na daljinski ključ in moramo v vozilo vstopiti z mehanskim ključem preko ključavnice.

Zakaj pozabimo ugasniti luči?

Tovrstne težave se voznikom najpogosteje zgodijo, če vrata vozila niso popolnoma zaprta ali pa notranjo osvetlitev prižgejo na koncu vožnje, da bi kaj prebrali, na koncu pa luč pustijo prižgano.

Profimedia

Veliko vozil, ko so zaklenjena, ima funkcijo mehkega izklopa notranje osvetlitve od dveh do deset sekund po zaklepanju vozila. Ko zaklenemo vozilo, samodejno pričakujemo, da bo ta lučka ugasnila. A če vrat ne zapremo dovolj, bodo pri nekaterih modelih ostala prižgana.

Na srečo so nova vozila večinoma imuna na to težavo, saj tudi če so vrata odprta, luči ugasnejo v desetih minutah. Če imate starejši model, ni slabo, da po zaklepanju vozila počakate, da se luči ugasnejo.

Preverite, ali ste izklopili vse porabnike v vozilu, od zunanje do notranje razsvetljave, ter porabnike, ki so priključeni na avtomobilski motor, da ne bodo po nepotrebnem praznili akumulatorja vozila, Tako se izognete nezmožnosti zagona motorja naslednji dan.

Če vozila ni mogoče zagnati zaradi prepoznavnih znakov praznega akumulatorja, je priporočljivo, da se obrnete na pomoč na cesti in povprašate za strokovni nasvet.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.