A.B. | 22. 12. 2021, 10:40

Prvi SMS na svetu prodan za vrtoglav znesek: veste, kaj je v njem pisalo?

Profimedia

Na včerajšnji dražbi v Parizu, ki je potekala pod okriljem družbe Vodafone, je bil prodan prvi SMS na svetu, ki je bil sestavljen iz zgolj dveh besed. Sporočilo, ki je bilo pred skoraj 30 leti prelomno za nadaljnji razvoj komunikacije, je bilo zaradi svoje unikatne kriptiranosti prodano za kar 107.000 evrov, ob tem pa so predstavniki avkcijske hiše Aguttes komentirali, da so pričakovali še višji prodajni znesek, ki bi dosegel vsaj 200.000 evrov.

Iztekalo se je leto 1992, ko je bilo poslano prvo kratko SMS sporočilo na svetu, sestavljeno iz zgolj dveh besed: vesel božič (Merry Christmas). Pred točno 29 leti je Neil Papworth, programer družbe Vodafone, poslal točno to sporočilo svojemu prijatelju, ki se je takrat nahajal na službeni zabavi. 

Profimedia

Sporočilo, ki je bilo prelomno za nadaljnji razvoj komunikacije po svetu, je bilo na včerajšnji dražbi pod okriljem avkcijske hiše Aguttes v Parizu prodano za 107.000 evrov, identiteta kupca pa zaenkrat ni znana. Predstavniki avkcijske hiše so prodajo komentirali z besedami, da so glede na prelomno vrednost prvega SMS-a na svetu pričakovali višji prodajni znesek, saj je le-ta klasifikaciran kot 'non-fungible token' (nezamenljiv (digitalni) žeton), kar pomeni, da ima digitalni certifikat avtentičnosti oziroma originalnosti in je kot takšen unikat.

Profimedia

Klasifikacija ''non-fungible token' ali NFL je poseben kriptografsko ustvarjen žeton, ki uporablja tehnologijo blockchain za povezavo z edinstvenim digitalnim medijem in ga ni mogoče replicirati. 

Družba Vodafone je po zaključeni dražbi potrdila, da bodo zbrana sredstva namenili mednarodni organizaciji Združenih narodov za migracije. 

Kakšna prihodnost čaka SMS? 

Čeprav v zadnjih letih pričamo ekspanzivni rasti najrazličnejših družbenih omrežij in spletnih platform, namenjenih komunikaciji, je 51-letni programer Papworth prepričan, da je SMS še kako 'živ' in da še dolgo ne bo utonil v pozabo - čeprav se čedalje več mladih poslužuje komuniciranja prek alternativnih komunikacijskih orodij, kot so WhatsApp, Facebookov Messenger, Viber ipd. Svoje stališče je pojasnil z besedami: ''SMS je bil razglašen za mrtvega že pred 20 leti, pa je še vedno tukaj in tako bo tudi v prihodnje. Naslednje leto bo SMS praznoval 30. obletnico, najverjetneje pa bo temu sledilo tudi praznovanje 40. 'rojstnega dne'.''

Profimedia

Spregovoril je tudi o tem, kolikšno uporabno vrednost SMS opaža pri svoji komunikaciji z drugimi ter pojasnil: ''Ko nekaterim prijateljem pošljem sporočilo prek Messengerja ali WhatsAppa, ponavadi prejmem odgovor šele čez dva tedna. Ko jih kontaktiram prek SMS, pa mi navadno odgovorijo v zelo kratkem času.'' Za konec je izrazil svoje prepričanje, da bo SMS še dolgo časa v uporabi - predvsem med starejšo populacijo in na območjih slabe omrežne infrastrukture. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.