8. 10. 2019, 12:37 | Vir: STA

Rim težave s smetmi rešuje tudi s pomočjo javnega prevoza

profimedia

V Rimu, ki ima že pregovorne kronične težave s smetmi, so se odločili ljudi spodbuditi k recikliranju tudi s pomočjo javnih prevoznih sredstev. Na nekaterih postajah podzemne železnice je poleti zaživel sistem +Ricicli +Viaggi (Recikliraj in se pelji), preko katerega lahko uporabniki stare plastenke "pretopijo" v vozovnico za metro ali avtobus.

Potniki lahko plastenke odložijo v avtomat, na katerem preko posebne aplikacije dobijo na telefon denar za nakup vozovnice. Vsaka plastenka na račun prinese pet centov.

Mesec dni po uvedbi novega sistema so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v italijanski prestolnici zbrali že okoli 100.000 plastenk.

Po besedah rimske županje Virginie Raggi je Rim prva evropska prestolnica s tovrstnim sistemom. Z njim skušajo oblasti večnega mesta rešiti dve kronični težavi na en mah. Prva so gore smeti, ki se kopičijo po ulicah, druga pa javni prevoz. Mreža podzemne železnice ima le tri linije, avtobusi pa so zastareli ter zaradi pomanjkljivega vzdrževanja pogosto zagorijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.