Nika Vajnhandl | 10. 3. 2022, 11:13

Se sploh splača imeti avto? V nebo tudi cene pnevmatik

Profimedia

Letnih pnevmatik naj bi primanjkovalo že zdaj, ob samem začetku sezone za menjavo.

Tiste, ki bodo v pomladanskem času menjali pnevmatike, čaka presenečenje.

Letnih pnevmatik naj bi primanjkovalo že zdaj, čeprav zakon veleva, da imamo do 15. marca na avtu zimske, ali letne pnevmatike z verigami.

Nekateri strokovnjaki voznikom celo priporočajo, da z menjavo počakamo še kakšen mesec ali mesec in pol, saj zimske razmere lahko nastopijo do začetka maja.

Cene pnevmatik v nebo

Iztok Boltez, ki vodi enega največjih gorenjskih vulkanizerskih servisov v Kranju, je za zurnal24 opozoril, da nekaterih letnih pnevmatik primanjkuje že zdaj, še preden se je sezona menjav dobro začela, rastejo pa tudi cene.

Dodaja, da se na trgu avtomobilskih pnevmatik dogaja podobno kot avtomobilskem trgu. Cene gredo gor, izbira pa se slabša.

Pnevmatike so se sicer že lani nekajkrat podražile, letos pa se napovedujejo dodatne podražitve, poroča zurnal24.

Boltez dodaja, da v tem primeru ne gre za drastične podražitve, ampak bolj postopne, kar velja tudi za same vulkanizerske storitve.

Kje se bodo podražitve odražale?

Tudi v AMZS, kjer v okviru svoje ponudbe opravljajo tudi vulkanizerske storitve in prodajo pnevmatik, za zurnal24 povedo, da so se cene pnevmatik, tako zimskih kot letnih, nekoliko povečale.

Dodajajo, da so zaradi epidemiološke situacije v povezavi z epidemijo covida-19 izdelovalci pnevmatik optimizirali zaloge, kar se lahko odraža v manjši ponudbi in daljšemu roku dobavljivosti pnevmatik.

Zakaj prihaja do podražitev?

Zoran Sodnik, predsednik sekcije pooblaščenih serviserjev na GZS, za zurnal24 pove, da so se vulkanizerske storitve povprečno že dvignile za 10 do 20 odstotkov.

Opozarja, da se bodo vulkanizerske storitve podražile tudi zato, ker pri vulkanizerjih pogosto dela kratkoročno najet kader, ki je plačan v okviru minimalnih plač.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.