25. 8. 2020, 15:31 | Vir: STA

Skandinavska letalska družba SAS zaradi pandemije z globoko izgubo

Aljoša Rehar/STA
Skandinavska letalska družba SAS zaradi pandemije z globoko izgubo (foto: Aljoša Rehar/STA)

Skandinavska letalska družba SAS je v poslovnem četrtletju do julija pristala v globoki izgubi. Razlog je pandemija covida-19, ki je skorajda povsem ustavila letalski promet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prihodki podjetja so potonili za 81 odstotkov, s 13,4 milijarde švedskih kron (1,29 milijarde evrov) na 2,5 milijarde kron (240 milijonov evrov). Pred davki je izguba znašala 2,1 milijarde kron (200 milijonov evrov), medtem ko je lani SAS ustvaril 1,5 milijarde kron (140 milijonov evrov) dobička.

SAS je v četrtletju med majem in julijem prepeljal 86 odstotkov manj potnikov kot v enakem obdobju lani.

Podjetje si je sicer pri lastnikih zagotovilo dokapitalizacijo v višini 12 milijard kron oz. več kot milijardo evrov, a mora klestiti stroške in odpustiti 5000 delavcev.

"Čeprav so pred nami veliki izzivi, sem prepričan, da se bo SAS po uspešni implementaciji načrta dokapitalizacije vrnil kot trajnostna in dobičkonosna letalska družba," je zapisal prvi mož SAS Rickard Gustafson.

Povpraševanje se je sicer poleti postopoma krepilo, zlasti znotraj posamičnih držav in na linijah do glavnih evropskih počitniških destinacij. A v SAS vseeno pričakujejo, da bodo ravni, ki so bile običajne pred covidom-19, dosegli šele čez več let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.