17. 11. 2020, 13:55 | Vir: STA

Slovenija izvedla pilotni prevoz z uporabo elektronskega tovornega lista

Tamino Petelinšek/STA

Ministrstvo za infrastrukturo je v sodelovanju s partnerji in nadzornimi organi minuli teden uspešno izvedlo pilotni prevoz s praktično uporabo elektronskega tovornega lista (e-CMR) iz Slovenije v Turčijo. Gre za izredno pomemben korak pri digitalizaciji na področju cestnih prevozov, so poudarili.

Kot so v sporočilu spomnili na ministrstvu, je bil že februarja lani izveden prvi pilotni prevoz na Hrvaško, vendar v omejenem obsegu, saj Hrvaška še ni podpisnica dodatnega protokola e-CMR h konvenciji ZN o pogodbi za mednarodni prevoz tovora po cesti (CMR), poleg tega pa je takrat od nadzornih organov sodelovala le Finančna uprava RS (Furs).

V sredo pa je bil v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Slovenskim logističnim združenjem ter nadzornimi organi - Furs, Inšpektorat RS za infrastrukturo in policija - izveden pilotni prevoz s praktično uporabo e-CMR med Slovenijo in Turčijo v širšem obsegu. Izvedli so ga namreč v državo, ki je že ratificirala ta dodatni protokol. Poleg tega so bili na pobudo ministrstva vključeni omenjeni nadzorni organi.

Prevoz se je začel z izdajo elektronskega tovornega lista na odpremni točki v Mariboru, kjer sta Furs in inšpektorat tudi predstavila elektronski nadzor uporabe dokumenta. Na mejnem prehodu Gruškovje je mobilna enota Fursa ponovno izvedla demonstrativni nadzor uporabe, z novim načinom nadzora prek e-CMR se je seznanila tudi policija, nato pa je tovorno vozilo slovenskega prevoznika nadaljevalo pot proti Carigradu, kjer je bil prevoz v petek uspešno elektronsko zaključen.

"Gre za izredno pomemben korak pri digitalizaciji na področju cestnih prevozov. Uporaba elektronskih dokumentov je še posebej pomembna v času pandemije covida-19, saj omogoča popolnoma brezstično poslovanje," so poudarili na ministrstvu.

Avtoprevozniki bodo imeli zaradi uporabe elektronskega tovornega lista po njihovih navedbah nižje stroške poslovanja, hitreje bodo lahko izdajali račune in imeli manj napak pri dostavi in prejemu blaga.

Nadzornim organom bo takšno brezpapirno poslovanje omogočilo hitrejše administrativne postopke, večjo preglednost in natančnost podatkov ter učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem pravil s področja cestnih prevozov blaga. Pošiljke se bodo lahko spremljale sproti, dostop do informacij in dokazilo o prevzemu in dostavi pošiljke pa se bo lahko izvajalo v realnem času.

"Slovenija se tako lahko pohvali, da je med bolj aktivnimi državami pri prikazu uporabe elektronskega tovornega lista v praksi. V prihodnje bomo tudi na podlagi izkušenj pri tem prevozu poskušali izvesti tovrstne prevoze tudi z drugimi državami," so še napovedali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.