7. 2. 2018, 10:51 | Vir: STA

Space X z raketo Falcon Heavy poslal v vesolje avtomobil

Ameriško zasebno vesoljsko podjetje Space X izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je v torek z vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi opravilo uspešno izstrelitev svoje doslej največje rakete Falcon Heavy, ki je v krožnico okrog Sonca ponesla tudi avtomobil.

Za volanom Muskovega roadsterja tesla je lutka imenovana Starman, oblečena v črno-belo vesoljsko obleko, kot jo bodo kmalu nosili pravi astronavti, ko bo začel Space X proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poleg tovora pošiljati še človeške posadke.

Musk, ki ima rad vesolje in glasbo Davida Bowieja, je avtomobil opremil z njegovo skladbo iz leta 1969 Space Odity. Starman pa je prav tako naslov ene od znanih Bowiejevih skladb iz leta 1972.

Muskov Starman, ki drži eno roko na volanu kabrioleta, drugo pa - kot se spodobi za vožnjo po South Beachu v Miamiju - na vratih, se bo, če bo šlo vse po sreči, vrtel okrog Sonca v krožnici, ki se razteza od Zemlje do Marsa, menda kar milijardo let. Dokler bo elektrika, se bo vrtela skladba, pa tudi kamere, ki naj bi pošiljale na Zemljo posnetke v živo.

Uvodoma je šlo kot po maslu razen vetra, ki je izstrelitev preložil za uro in pol. Musk je napovedal, da če mu rakete ne raznese ob izstrelitvi, bo to štel kot uspeh.

Izstrelitev z istega kraja, od koder so pred pol stoletja pošiljali človeka na Luno, je pred več tisoč gledalci z varne razdalje potekala uspešno. Takšen je bil tudi drugi del - vrnitev dveh od treh potisnih raket nazaj na Zemljo.

Obe 15 nadstropij visoki raketi sta pristali druga ob drugi točno na tarčo v centru Kennedy nepoškodovani in istočasno. Tretja glavna potisna raketa je bila predvidena za pristanek kakšnih 500 kilometrov od obale Floride na plavajoči ploščadi, vendar je zgrešila cilj in treščila v morje. Zmanjkalo naj bi ji goriva za pristajalne rakete, ki bi morale upočasniti pristanek.

Falcon Heavy je doslej največja raketa podjetja Space X, ki ima poleg treh nosilnih raket še 27 motorjev. Primerja se lahko s težkimi raketami, ki pošiljajo v vesolje satelite za vojsko in velika telekomunikacijska podjetja.

Space X je s svojimi Falconi 9 lani opravil 18 izstrelitev, v prihodnje namerava razviti še večjo raketo, kot je Falcon Heavy, Muskove sanje pa so, da nekoč postavi mesto na Marsu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.