15. 1. 2020, 13:56 | Vir: STA

Stanje prometne varnosti lani nekoliko slabše kot leto prej

STA

Na slovenskih cestah sta lani umrli 102 osebi oziroma 11 več kot leto prej, kar pomeni 12-odstotno poslabšanje. Vzroki za črno statistiko ostajajo alkohol, neprilagojena hitrost in izsiljevanje prednosti. Na Agenciji za varnost prometa (AVP) ocenjujejo, da je zavedanje o odgovornosti in kulturi v prometu še vedno premajhno.
 

Zaradi neprilagojene hitrosti je življenje izgubilo 49 oseb, zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje 23, zaradi izsiljevanja prednosti pa je umrlo 12 oseb. Alkoholizirani udeleženci prometa so povzročili 1527 prometnih nesreč in zakrivili 30 smrti, kar je osem več kot leto poprej.

Skoraj polovica vseh smrtnih žrtev so bili udeleženci prometa iz ranljivih skupin: motoristi, pešci in kolesarji. Kljub večjemu številu prometnih nesreč pa so zabeležili manjše število hudo poškodovanih.

"Številke, ki obeležujejo preteklo leto, niso najbolj spodbudne, kljub temu da je trend skozi daljše časovno obdobje dober. Naše stališče je jasno - vsako ugaslo življenje na cestah je odveč," je na današnji novinarski konferenci poudarila v. d. direktorice AVP Vesna Marinko.

Vsako tretjo žrtev prometnih nesreč je zakrivil alkoholizirani povzročitelj. Ob tem je po besedah Marinkove zaskrbljujoče, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. "Žalosti me, da je zavedanje udeležencev glede odgovornosti in kulture v prometu premajhno, saj vsak, ki spije alkohol in sede za volan, kaže na neodgovoren odnos do družbe," je dejala Marinkova.

Kot je dejal vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun, je alkohol zakoreninjen v naši družbi, sprememba tega pa je tek na dolge proge. Ob tem policisti že opažajo, da je za mlade predvsem v mestih in urbanih središčih nesprejemljivo alkoholiziran sesti za volan.

Veliko težavo v prometu predstavlja še uporaba mobilnega telefona, kar opažajo tudi na Darsu. Ker med vožnjo niso dovolj zbrani, pogosto ne upoštevajo prometne signalizacije na avtocestah, je opozoril vodja službe za cestninski nadzor Dean Polc.

Preventivna akcija

Agencija za varnost prometa je zato okrepila nacionalno preventivno akcijo, v kateri bo do 26. januarja skupaj s policijo opozarjajo na nevarnost uporabe mobilnih telefonov v prometu.

Ob tem pozivajo radijske postaje, da v času akcije za en teden ukinejo klice v eter in sodelovanja s sms-sporočili v nagradnih igrah, hkrati pa to izkoristijo kot priložnost za ozaveščanje o problematiki uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.