29. 12. 2020, 11:55 | Vir: STA

Število žrtev letalskih nesreč kljub upadu letalskega prometa letos večje

Profimedia

Število žrtev letalskih nesreč se je letos kljub pandemiji covida-19, ki je letalski promet močno okrnila, povečalo. V nesrečah komercialnih letal je umrlo skupno 318 ljudi, kar je 25 več kot lani. Število nesreč s smrtnim izidom se je medtem zmanjšalo s 27 na devet, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so pokazali podatki hamburškega centra za analizo podatkov o letalskih nesrečah JACDEC, ki v analizo vključi letala, težja od 5,7 tone in z več kot 19 sedeži, gre 86 odstotkov umrlih pripisati januarski sestrelitvi ukrajinskega potniškega letala v Iranu in majskemu strmoglavljenju pakistanskega potniškega letala v Karačiju.

Zaradi sestrelitve, ki jo je nenamerno zakrivila iranska vojska, je umrlo skupno 176 oseb, zaradi nesreče v Karačiju, ki je bila posledica človeške napake pilotov in kontrolorjev letenja, pa 97 oseb.

Letos se je število letov na globalni ravni sicer močno zmanjšalo, za kar je kriva pandemija covida-19. Povpraševanje po letih je močno upadlo, obenem pa so mnogi omejitveni ukrepi po svetu lete tudi onemogočili ali omejili.

V Mednarodnem združenju letalskih prevoznikov (IATA) so nedavno izračunali, da bodo letalski prevozniki letos zaradi koronske krize zabeležili 60 odstotkov manj prihodkov od prodaje. Opozorili so, da covid-19 ogroža obstoj letalske industrije, letošnje leto pa se bo v zgodovino najverjetneje zapisalo kot najslabše.

Prihodki 290 letalskih prevoznikov, ki so vključeni v združenje, naj bi se letos ustavili pri okoli 328 milijard evrov. Izguba pa naj bi znašala 118,5 milijarde evrov, kar je precej več od prejšnje ocene IATA, ko so zapisali, da se bo izguba ustavila pri 84,3 milijarde dolarjev.

Poslabšali so tudi pričakovanja za prihodnje leto. Namesto 15,8-milijarde izgube po novem napovedujejo, da bo ta znašala 38,7 milijarde dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.