A.B. | 31. 12. 2021, 12:59

Tesla mora odpoklicati skoraj pol milijona vozil: to je razlog

Profimedia

Po informacijah Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu (NHTSA) bo moral ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla odpoklicati več kot 475.000 avtomobilov. Od tega bo odpoklicanih 356.309 avtomobilov modela 3 in 119.009 avtomobilov modela S. na novico so se že odzvali Kitajci, ki bodo odpoklicali 200.000 oporečnih modelov. 

Razlog za odpoklic skoraj pol milijona Teslinih vozil naj bi bil v težavah s kamerami za vzvratno vožnjo in prtljažniki, kar naj bi predstavljalo povečano tveganje za nastanek prometnih nesreč. Gre za modela 3 in S, ki sta bila na trg lansirana med letoma 2014 in 2021. 

Profimedia

Po poročanju Reutersa bo število odpoklicanih avtomobilov približno enako številu vozil, ki jih je Tesla dobavila v preteklem letu. 

NHTSA navaja, da se pri vozilih modela 3 lahko ''kabelski snop kamere za vzvratno vožnjo poškoduje zaradi odpiranja in zapiranja pokrova prtljažnika, kar prepreči prikaz slike kamere za vzvratno vožnjo,'' pri modelih S pa se lahko zaradi težav z zapahi odpre sprednji prtljažnik ''brez opozorila in ovira voznikovo vidljivost, kar poveča tveganje za trčenje.'' Slednje so potrdili tudi v družbi Tesla Motors, kjer zaenkrat po informacijah NHTSA niso seznanjeni z nobeno prometno nesrečo, poškodbami ali smrtnimi žrtvami vsled težav, zaradi katerih bodo morali odpoklicati skoraj pol milijona vozil. 

Potem, ko so iz Tesle pred časom sporočili, da bodo v svoja vozila vgradili funkcijo, ki bo omogočila, da uporabnik med vožnjo igra videoigre, so pritegnili pozornost NHTSA, ki je takrat pod drobnogled vzela več kot 580.000 njihovih vozil. Po poročanju Reutersa se je Tesla potem naknadno odločila, da bo funkcijo igranja videoiger v času, ko se vozilo premika, onemogočila. 

Kitajski regulator trga je ob informaciji o oporečnosti modelov 3 in S že sporočil, da bodo na Kitajskem odpoklicali 200.000 Teslinih vozil. Od tega bo odpoklicanih 19.697 uvoženih primerov modela S, 35.836 uvoženih primerov modela 3 in 144.208 primerov modela 3, proizvedenih na Kitajskem. 

Tesla se na nadaljnja poizvedovanja Reutersa glede odpoklica tolikšnega števila vozil zaenkrat ni odzvala. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.