19. 2. 2019, 11:01 | Vir: Playboy

Audi posnel novo generacijo legendarnega videa. E-tron se je lotil Streifa nad Kitzbühlom! #VIDEO

Audi
Audi posnel novo generacijo legendarnega videa. E-tron se je lotil Streifa nad Kitzbühlom! #VIDEO (foto: Audi)

Izzivi so zato, da jih premagamo. Pod tem motom je Audi prototipne in testne primerke Audija E-tron že med razvojem poslal na izzive na robu možnega – od Pikes Peaka do slanega jezera v Namibiji. Letos je prišel na vrsto novi test na robu možnega.

Audi je namreč svoj električni SUV poslal na smučarsko stezo z naklonom 85 odstotkov, na znamenito Mišnico na legendarnem Streifu nad Kitzbühlom. Pravi izziv za tehniko!

Smo sredi Alp, okrog nas pa zgolj skale, sneg in led. Pred prototipnim Audijem E-tron je ne le zasnežen, ampak praktično poledenel vzpon, ki se dviguje skoraj navpično. Avto stoji v vznožju kitzbühelske Mišnice, pripravljen, da zagrize v strmino - tako kot njegov voznik, svetovni prvak v relikrosu Mattias Ekström.

Je 85-odstotni vzpon v snegu in ledu sploh mogoče premagati?

Zamisel, da bi se z električnim SUVom pognal navkreber preko najbolj strmega odseka legendarnega Streifa, zna celo najbolj izkušene dirkače pripraviti do treznega premisleka: »Premagovanje smučarske steze z naklonom 85 odstotkov sega precej čez meje zmogljivosti klasičnega avtomobila. Zato je gromozanski izziv – tako zame kot za E-tron,« pravi Ekström, ki pa kljub temu ne omahuje niti za hip.

Ko se oglasi signal za start, odločno pospeši in spektakularna vožnja po 140 metrov dolgi strmini se začne.

Spomin na legendarni oglas

Pri Audiju so se podvigom poklonili znamenitemu oglasu za štirikolesni pogon Quattro, posnet leta 1986 na smučarski skakalnici. Tedaj je v spotu namesto e-trona nastopal Audi 100 Quattro, za volanom je namesto Ekströma sedel Harald Demuth, dvakratni nemški prvak v reliju, naklon pa je namesto 85 znašal 77 odstotkov.

Tokrat je bil klanec torej še bolj strm, bencinsko gnani Audi s klasičnim pogonom Quattro s sredinskim diferencialom Thorsen pa je zamenjal električni E-tron z električno različico legendarnega Quattra, ki zaradi spredaj in zadaj nameščenih elektromotorjev seveda ne potrebuje sredinskega diferenciala.

Ko gre za varnost, so v ekipi pomislili na vse. Da bi bil podvig sploh izvedljiv, so stezo pripravili strokovnjaki iz kitzbühelskega smučarskega kluba (ki jo pripravljajo tudi za legendarni smuk na Streifu) in partnerskega Red Bulla.

Seveda so v E-tron namestili dirkaški sedež s šesttočkovnim varnostnim pasom in varnostno kletko, avto pa so pripeli na jeklenico, ki bi v primeru, da bi začel drseti navzdol, avto ustavila – pri vožnji navzgor pa ni pomagala. Takrat je električni SUV poganjala zgolj moč elektromotorjev.

Zakaj?

Da bi preskusil meje in izboljšal tehniko, seveda, kot je pri razvoju novih tehnologij in avtomobilov za Audi navada. Poleg tega so s tem izjemnim preskusom demonstrirali moč tehnologije Quattro v električnem športnem terencu.

»Cilj projekta je, da se avto po Mišnici povzpne povsem električno, ob tem pa preskusi maksimalno sposobnost vzpenjanja in maksimalne zmogljivosti tehnologije Quattro. In ultimativno testno okolje za to je najbolj strmi odsek Streiffa, ene najtežjih smukaških stez na svetu,« je idejo pojasnil Audijev vodja projekta Patrick Grimm.

Igra bitov

Da bi bil načrt izvedljiv, so se pri Audiju poigrali z biti in bajti – posebej so dodelali programsko opremo, ki nadzoruje navora elektromotorjev in njegovo porazdelitev med kolesa. Dva elektromotorja na zadnji in eden na prednji premi so poskrbeli skrbel za zadostno količino moči - največ 370 kilovatov.

Skupni navor na kolesih? Neverjetnih 8.920 njutonmetrov. Tu se je prototipni E-tron razlikoval od serijskega, ki ima dva elektromotorja (eden spredaj, eden zadaj) s skupno 300 kilovati.

Potreben oprijem na poti proti vrhu so Audiju zagotovile 19-palčne gume ježevke s posebej za ta izziv izdelanimi žebljički na tekalni površini – no, glede na njihovo dolžino, gume so še najbolj spominjale na tiste za spidvej na ledu, bi jim lahko rekli kar žeblji.

Je šlo ob tako natančnih pripravah zlahka do vrha?

Pri Audiju niso ničesar prepustili naključju, a na tako strmem vzponu, ki poteka v naravnem okolju, ni mogoče ničesar stoodstotno načrtovati. To je za volanom hitro ugotovil tudi svetovni prvak v relikrosu.

»Zadnjih 25 metrov mi bo za vedno ostalo v spominu. A na koncu smo premagali tudi ta najbolj strmi del,« si je na koncu oddahnil Ekström.

In zakaj so izbrali prav njega?

Zato, ker ima zaradi svojih bogatih dirkaških izkušenj v izjemno zmogljivih dirkalnikih in na snegu in ledu. Ko stojite pred strmino, pomislite zgolj na to, da morate močno pritisniti na pedal plina – a to seveda ni dovolj. Potreben je prav ta fin občutek za vožnjo izjemno zmogljivega vozila po spolzki podlagi, ki ga ima Ekström.

»Kot eden od Audijevih najbolj vsestranskih in uspešnih dirkačev ima potrebne izkušnje, poleg tega pa tudi dobro mero poguma,« pove Patrick Grimm z žarečimi očmi.

In čeprav je Mattias Ekström preživel že številne napete dirke in dogodke, je bila vožnja po Streifu tudi zanj nekaj posebnega, kar je priznal takoj, ko je zlezel iz E-trona:

»Vožnja po Mišnici navzgor ni bila ravno na mojem seznamu stvari, ki sem jih imel v načrtih. A bi bilo škoda, če tega ne bi storil – s to izkušnjo se bom rad pohvalil.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.