Nika Vajnhandl | 15. 3. 2022, 16:01

Manj denarja za poln rezervoar: a TAKOLE lahko pri gorivu še dodatno privarčujete!

Že majhne spremembe, ki jih boste uvedli, lahko znatno vplivajo na porabo.

Profimedia

To so majhne spremembe, ki bodo vam pomagale prihraniti denar za gorivo.

Ob podražitvah smo za vas zbrali deset nasvetov, kako med vožnjo porabiti manj goriva. Ne skrbite! Gre za majhne spremembe pri načinu vožnje, ki se jih hitro navadite.

1. Naj bodo pnevmatike napolnjene

Premalo napolnjene pnevmatike imajo večji kotalni upor na cesti. To pomeni, da z vsakim prevoženim kilometrom vaše pnevmatike ustvarijo več trenja in kotalnega upora ter s tem povečajo porabo goriva. 

2. Zmanjšajte težo v prtljažniku

Tisti, ki poleg rezervnih delov v sili, hranite vse in karkoli v prtljažniku, dvakrat premislite, ko naslednjič vanj nalagate stvari. Vsakih dodatnih 50 kilogramov vašega avtomobila poveča porabo goriva za dva odstotka.

3. Vozite s klimo

Vožnja s spuščenimi stekli pri hitrosti, večji od 80 kilometrov na uro, povzroči velik upor vetra in vas stane veliko več goriva. V nasprotju s tem, kar si morda mislite, je v tej situaciji preprosto bolj varčna vožnja z vklopljeno klimatsko napravo.

4. Ne vozite prehitro ali prepočasi

Ko vozite po avtocesti, se vaš motor močno trudi premagati upor vetra. Pri sto kilometrih na uro boste porabili do 15 odstotkov več goriva in 25 odstotka več pri 110 kilometrih na uro. Zaradi tega vas morda mika, da bi zmeraj vozili počasi, a če vozite počasneje od 50 kilometrov na uro, bo vaš motor padel v nižjo prestavo in tako porabil več goriva. Skratka, stabilnih 50 – 90 kilometrov na uro je najboljša meja za doseganje optimalne porabe goriva.

5. Ne pospešujte preveč

Izogibajte se visokim vrtljajem na minuto. Vaš motor porabi manj goriva, ko se vrti počasneje, pri nižjih vrtljajih.

6. Izogibajte se hitremu zaviranju

Ko pritisnete na zavoro, se poraba goriva poveča, saj morate pozneje ponovno pospešiti. To še posebej velja, če ste preblizu vozila pred vami. Prav tako je hitro zaviranje nevarno in se mu je treba izogibati.

7. Tempomat

Če vozite avtomatski avto, uporabite tempomat, da ohranite konstantno hitrost. Če vozite avto z ročnim menjalnikom, po potrebi vzdržujte višjo prestavo. V teh primerih vaši motorji opravijo manj vrtljajev na minuto in zmanjšajo vašo porabo goriva.

8. Načrtujte svojo vožnjo

Poglejte na cesto in načrtujte svojo naslednjo potezo. Namesto da zavirate do popolne zaustavitve, poskusite upočasniti, ko se približujete rdeči luči. Želite zapeljati na hrib? Začnite pospeševati že, ko se mu približate in ne, ko ste na njem. Izogibajte se močnim pospeševanjem, ko se avtomobil popolnoma ustavi ali se vzpenjate v hrib, saj bo to povečalo porabo goriva.

9. Ne vozite v času prometnih konic

Vožnja v prometni konici močno obremenjuje vaš motor in tako porabite več goriva. Če je mogoče, raje skrbno načrtujte svojo pot na delo in z dela, da se boste izognili najhujši prometni konici.

10. Ugasnite motor, ko avto miruje

Če na nekaj ali nekoga čakate več kot tri minute, ugasnite motor. Morda se ne premikate, vendar dokler je vaš motor prižgan, rabi dragoceno gorivo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.