A. B. | 19. 1. 2023, 07:38 | Vir: Avtomagazin

Topli dnevi pred snegom so lahko pošteno obrabili vaše pnevmatike: morda te za sneg več niso primerne

Profimedia/Srdjan Živulović/BOBO/fotomontaža

Krajše obdobje toplega vremena je morda slabo vplivalo na vaše pnevmatike. Bodo te potrebne menjave?

Čeprav se je glede na napovedi vremenoslovcev sprva zdelo, v v Sloveniji ne bomo deležni prave zime, snežinke ponekod po državi še vedno poplesujejo. Kljub idili, ki očara posebno vzdušje, so se snega manj razveselili vozniki, saj je 'prinesel' zastoje in številne prometne nesreče. 

Obilna snežna pošiljka, ki smo je bili deležni, je sledila obdobju, ko so temperature večkrat izdatno presegle 10 in več stopinj Celzija. To pa so že temperature, pri katerih se letne pnevmatike na cesti obnesejo bolje kot zimske, hkrati pa pri teh prihaja do povečane obrabe in hitrejšega skrajševanja življenjske dobe.

Profimedia

Splošno je znano, da zimske pnevmatike najbolje 'delujejo' pri temperaturah, nižjih od sedem stopinj Celzija. Ob tem je treba omeniti, da nad to temperaturo ne delujejo le slabše od letnih, ampak da pri temperaturah nad 12 stopinj Celzija začnejo ob nadaljnji uporabi pospešeno propadati. Obraba tekalne površine bo namreč hitrejša, slabša pa bo tudi vodljivost v zavojih, zavorna pot bo daljša ...

Po nekaterih podatkih naj bi uporaba zimskih pnevmatik pri visokih temperaturah zmanjšala njihovo življenjsko dobo za kar 60 odstotkov.

Na to seveda vplivajo različni dejavniki. Na večino izmed njih je treba paziti že ob normalni uporabi, ob uporabi zimskih pnevmatik pri višjih temperaturah pa le še bolj pridejo do izraza.

Na obrabo vpliva ...

V prvi vrsti na hitrost obrabe vpliva to, kako mehka je zgradba pnevmatike. Zimske pnevmatike so namreč praviloma mehkejše od letnih, tudi med njimi pa prihaja do izdatnih razlik, pri čemer se bodo mehkejše pnevmatike obrabile občutno hitreje. Drug pomemben dejavnik je optika podvozja. Če se vse štiri pnevmatike ne stekajo v povsem enako smer, bo vsaj pri eni prišlo do hitrejše obrabe in krajšanja življenjske dobe. Tu so seveda še drugi dejavniki: grobost asfalta, vozna dinamika (agresivna vožnja pospešuje obrabo pnevmatik), teža vozila, uporaba dvo- ali štirikolesnega pogona (ki razbremeni pnevmatike) in tako dalje.

Imate primerne zimske pnevmatike? 

Ali so vaše zimske pnevmatike torej še vedno uporabne ali ne, je zato ob vseh teh potencialnih dejavnikih – h katerim moramo prišteti tudi starost in število prevoženih kilometrov (življenjska doba posamezne zimske pnevmatike znaša okrog 20.000 kilometrov) – težko reči pavšalno. Vsekakor pa je priporočljivo biti danes in v prihodnjih dneh pozoren, še posebej če imate pnevmatike stare dve ali tri sezone. In če slučajno opažate slabšo vodljivost svojega vozila, nikar ne odlašajte z obiskom vulkanizerja. Zima utegne biti še dolga.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.