24. 3. 2022, 17:17 | Vir: STA

Uber bo svoje omrežje povezal z dolgoletnimi tekmeci

Profimedia

Sklenitev partnerstva je prišla v času, ko se Uber sooča s težavami pri iskanju delovne sile, saj so se nekateri vozniki med pandemijo covida-19 odločili za druga delovna mesta.

Ameriška družba Uber, ki upravlja istoimensko platformo za opravljanje prevozov, je sporočila, da bo sodelovala z newyorškimi taksi omrežji, sicer dolgoletnimi tekmeci na področju prevoza. V okviru partnerstva bo Uber svojo aplikacijo za pametne telefone povezal z aplikacijami kultnih rumenih taksijev.

Potniki bodo v obeh sistemih plačevali približno enako, vozniki taksijev pa bodo lahko zavrnili vožnjo, če ne bo dovolj donosna.

Tako kot v drugih mestih je tudi v New Yorku Uberjev prihod leta 2011 pritisnil na tamkajšnje taksi omrežje, ki je do takrat delovalo skorajda monopolno. Newyorške oblasti so leta 2018 ustavile izdajanje licenc za avtomobile za najem, potem ko se je število voznikov storitev Uber in Lyft povečalo na več kot 120.000.

Sektor je bil v zadnjem času na preizkušnji tudi zaradi naraščajočih cen goriva, zaradi česar sta Uber in konkurenčni Lyft dodala dodatke za gorivo k vozninam.

Podpredsednik Uberja na področju mobilnosti in poslovne dejavnosti Andrew Macdonald je dejal, da so sodelovanja Uberja s taksiji "po svetu različna" in da bo najnovejše zavezništvo "koristilo taksistom in vsem prebivalcem New Yorka."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.