12. 10. 2020, 10:25 | Vir: STA

Ukrajinski letalski prevoznik Windrose bo vendarle uvedel povezavo med Kijevom in Brnikom

Profimedia

Ukrajinski letalski prevoznik Windrose bo po več preložitvah vendarle uvedel povezavo med Kijevom in ljubljanskim letališčem Jožeta Pučnika. Na Brnik bo začel leteti 24. oktobra, slovensko in ukrajinsko prestolnico pa bo povezoval dvakrat tedensko.

Windrose bo po poročanju portala Ex-Yu Aviation v Ljubljano v zimski sezoni letel ob torkih in sobotah, uporabljal pa bo letali ATR 72-600 in model E145 brazilskega izdelovalca Embraer. Sprejmeta lahko 78 oz. 49 potnikov.

Na spletni strani je prevoznik spomnil, da s 1. oktobrom Ukrajinci v Slovenijo lahko vstopajo brez karantene, če pokažejo negativni test, star manj kot 48 ur. Ob tem so dodali, da bodo potnikom prek Kijeva omogočili tudi nadaljevalne lete v Lvov, Harkov, Odeso in Dnepropetrovsk.

Windrose je želel v Ljubljano leteti že z aprilom, a je moral potem zaradi pandemije in omejitvenih ukrepov na meji, ki jih je Slovenija sprejela za potnike iz tretjih držav, kot je Ukrajina, prihod večkrat preložiti. Do nedavnega se je zdelo, da v zimski sezoni v Ljubljano ne bo letel, a je novo odločitev sprejel minuli četrtek.

Gre tudi za sploh prvi prihod novega prevoznika v Ljubljano po majski vnovični vzpostavitvi potniškega letalskega prometa po spomladanski prekinitvi zaradi pandemije covida-19. Windrose je sicer želel v Ljubljano začeti leteti že večkrat v preteklosti, a se načrti niso uresničili.

Je pa v Kijev ob koncu 2018 in v 2019 več mesecev letela danes Adria Airways, ki je nato lani jeseni končala v stečaju.

Prihod Windrosa je ena redkih pozitivnih novic v zadnjih mesecih za ljubljansko letališče oz. njenega upravljalca Fraport Slovenija pri pripravi zimskega voznega reda. Kar nekaj prevoznikov je namreč svoj vnovičen prihod v Ljubljano preložilo, nekaj je bilo tudi začasnih prekinitev povezav. Od večjih vozlišč bo tako Ljubljana očitno vsaj na začetku zimske sezone povezana le s Frankfurtom, Parizom in Istanbulom, morda tudi z Amsterdamom, pozneje je nato pričakovati vnovično povezavo z Londonom, morda tudi z Brusljem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.