27. 4. 2017, 14:00 | Vir: STA

United Airlines močno zvišal denarna nadomestila za letalske potnike

profimedia

Ameriška letalska družba United Airlines je sporočila, da bo omejila prakso sprejemanja prevelikega števila rezervacij za letalske vozovnice in močno zvišala denarna nadomestila za takšne primere. Potnikom, ki bodo zaradi tega ostali brez sedeža na letalu, bodo tako ponudili do 10.000 dolarjev odškodnine.

Odločitev je po poročanju tujih agencij posledica notranje preiskave po incidentu v začetku meseca, ko so 69-letnega zdravnika Davida Daa na silo zvlekli z letala, ker ni želel odstopiti svojega sedeža nekomu od uslužbencev letalske družbe. Dao je po navedbah njegovega odvetnika pri tem utrpel resen pretres možganov, ima zlomljen nos, izgubil pa je tudi dva sprednja zoba.

Incident, ki se je zgodil na letalu, ki se je pripravljalo na vzlet z mednarodnega letališča O'Hare, je sprožil mednarodne obsodbe, pozive h kongresni preiskavi ter peticijo z zahtevo po odstopu glavnega izvršnega direktorja letalske družbe Oscarja Munoza, čeprav se je kasneje opravičil Dau, njegovi družini in ostalim potnikom na letalu. Posnetek incidenta si je na svetovnem spletu ogledalo več milijonov ljudi.

Kot je v sporočilu ob končani preiskavi dejal Munoz, dogodek za letalsko družbo predstavlja preobrat v načinu poslovanja. Spodbudil jih je k premiku k politiki, ki bo bolj osredotočena na zadovoljstvo in dobro počutje potnikov. Najvišja možna tovrstna odškodnina je doslej sicer znašala 1350 dolarjev.

Postopno zmanjševanje števila čezmernih rezervacij in zvišanje odškodnine sta dva od desetih pomembnejših ukrepov, ki so jih sprejeli v družbi. Ta sicer ni edina, ki se je odločila za spremembe, saj je incident k preoblikovanju politik spodbudil tudi nekatere druge družbe, ki incidentov doslej niso zabeležile.

Letalska družba se je pred dnevi sicer zapletla v nove težave, ko je na enem od njihovih letal poginil orjaški kunec Simon. Okoliščine pogina kunca, ki je v dolžino meril skoraj meter, še niso znane.

Deset mesecev stari kunec Simon, ki naj bi postal največji zajec na svetu, je poginil na letalu boeing 767 v predelu za tovor. Bil je na poti iz londonskega letališča Heathrow na mednarodno letališče O'Hare v ameriškem Chicagu, kjer naj bi ga pričakal nov, slavni lastnik. Da je zajec poginil, so ugotovili ob pristanku letala v ZDA.

Simonova vzrediteljica Annette Edward je dejala, da je Simon tri ure pred poletom opravil veterinarski pregled "in je bil zdrav kot dren". Neimenovana tiskovna predstavnica letalske družbe je v odzivu dejala, da jih pogin kunca zelo žalosti in da sta za letalsko družbo najpomembnejša varnost in dobro počutje vseh živali, ki letijo z United Airlines.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.