4. 2. 2022, 16:04 | Vir: STA

V akciji merjenja hitrosti na naših cestah našteli 1082 kršitev

profimedia

Policisti so v četrtkovem maratonu nadzora hitrosti, ki je potekal na 514 lokacijah po vsej Sloveniji, skupaj ugotovili 1082 kršitev. Od tega so na kraju kršitve ustavili 856 voznikov. Med njimi so jih 318 opozorili, 76 tujih voznikov je moralo globo plačati na kraju, ostalim pa so bili izdani plačilni nalogi, je objavila policija.

Poleg tega lahko 226 voznikov v prihodnjih dneh pričakuje obvestilo o ugotovljeni prekoračitvi hitrosti oziroma plačilni nalog. Pri njih je bila namreč prehitra hitrost ugotovljena na samodejnih merilnikih hitrosti, v nadaljevanju pa jih niso ustavili.

Večino prekoračitev hitrosti so policisti ugotovili v naseljih, kjer je bilo kar 778 kršitev. Zunaj naselja je bilo ugotovljenih 162 kršitev, na avtocestah in hitrih cestah pa 142.

V policiji ocenjujejo, da je četrtkov maraton nadzora hitrosti pozitivno vplival na umirjanje hitrosti na naših cestah in na splošno prometno varnost, saj niso obravnavali nobene prometne nesreče, v kateri bi se kdo hudo poškodoval. Obravnavanih pa je bilo deset prometnih nesreč z lažjimi poškodbami in 64 prometnih nesreč, pri katerih je nastala le gmotna škoda.

Policisti sicer aktivnosti za umirjanje prometa izvajajo skozi vse leto, maraton nadzora hitrosti pa je le eden od načinov, s katerim opozarjajo na nevarnost prehitre vožnje. Osnovni namen tovrstnega nadzora ni kaznovanje voznikov, ampak spreminjanje njihovih vozniških navad, so pred maratonom zapisali na Generalni policijski upravi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.