A. B. | 20. 9. 2022, 09:35

Če menite, da so stroški vašega jeklenega konjička visoki, vas ta predlog vlade ne bo navdušil

Profimedia
Če menite, da so stroški vašega jeklenega konjička visoki, vas ta predlog vlade ne bo navdušil (foto: Profimedia)

Nov zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanje prehoda na ta predvideva še višje cene stroškov za vse lastnike avtomobilov. 

Vlada je v javno obravnavo predložila zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanje prehoda na alternativna goriva. A ta predvideva tudi višje cene in plačila dodatnih letnih dajatev za vse lastnike avtomobilov. 

Spremembo bi radi uvedli najkasneje do leta 2024. 

Kdo bi moral plačati tovrstno dajatev?

Zakon predvideva plačilo za vse lastnike avtomobilov, tudi električnih. Glede na prevozno sredstvo bo odmerjena tudi višina letne dajatve, ki se prilagaja starosti avtomobila in izpustu emisij ogljikovega dioksida. Po neuradnih podatkih naj bi dajatev znašala do nekaj deset evrov.

Profimedia

Kakšen je odziv ministra? 

Bojan Kumer, minister za infrastrukturo, je ob tem povedal: "S tem želimo nasloviti prihajajoče nove tehnologije, to so vodik, sintetični metan, utekočinjeni naftni plin, elektriko. Želimo razogljičiti promet kot največjega onesnaževalca v deležu bruto končne porabe energije," in dodal, da bo znesek simboličen in minimalen. Če zakon ne bo sprejet, se lahko viri črpajo iz proračuna, kohezijskih sredstev ali podnebnega sklada, navajajo na Siol.net. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.