1. 10. 2021, 09:13 | Vir: STA

V Ljubljani in Mariboru brezplačni avtobusni prevoz za upokojence, invalide in vojne veterane

profimedia

Upokojenci, starejši od 65 let, invalidi in vojni veterani se bodo lahko od danes brezplačno vozili tudi z mestnimi avtobusi v Ljubljani in Mariboru. Ministrstvo za infrastrukturo ob tem vse upravičence naproša, da upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, ki veljajo v javnem prometu.

Vsem upokojencem, starejšim od 65 let, invalidom in imetnikom evropske kartice ugodnosti za invalide in vojne veterane, ki že imajo kartico IJPP (rdeča kartica) in vozovnico za območje Slovenije, se bo nova vozovnica za mestni promet avtomatsko zapisala na kartico ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom potnikov, so pojasnili na ministrstvu.

Za zanesljiv zapis potnike prosijo, da držijo kartico na terminalu od tri do pet sekund.

Omenjeni upravičenci, ki še niso uveljavljali pravice do vozovnice za območje Slovenije, pa lahko vlogo za brezplačno vozovnico oddajo na enem od prodajnim mest.

Vsi imetniki zelene imenske kartice Urbana, na kateri imajo tudi druge pravice (npr. kartico za knjižnico), lahko po pojasnilih ministrstva to kartico obdržijo. Za uveljavitev pravice do brezplačne vozovnice za mestni promet morajo obiskati prodajno mesto Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), oddati vlogo za vozovnico Slovenija in predložiti obstoječo kartico. Na prodajnem mestu jim bodo kartico nadgradili in nanjo zapisali obe vozovnici.

Ministrstvo vse upravičence naproša, da upoštevajo navodila za uporabo javnega prevoza potnikov - obvezno uporabo obrazne zaščitne maske in dokazilo PCT. Oba pogoja veljata tudi na prodajnih mestih, zato prosijo vse, ki želijo urediti pravico, da ta obiščejo, ko ne bo čakalnih vrst.

"Javni potniški promet mora postati hrbtenica prevozov v Sloveniji," je ob podpisu pogodbe avgusta poudaril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Na ministrstvu po njegovih besedah zasledujejo predvsem dva vidika - socialnega in okoljskega. Minister si želi, da bi bila Slovenija prvak v Evropi v uporabi javnega prometa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.