25. 11. 2020, 15:25 | Vir: STA

V Ljubljani so skladno z napovedmi uredili devet novih lokacij za izposojo koles

Daniel Novakovič/STA

V Ljubljani so skladno z napovedmi uredili devet novih lokacij v okviru sistema izposoje koles Bicikelj. Na njih je na voljo 90 koles. Skupaj je tako v prestolnici 72 postaj Biciklja s 720 kolesi. Ob tem, da meščani pošiljajo nove pobude za širitev mreže postaj v okviru sistema, jih bodo prihodnje leto postavili še devet.

Nova postajališča sistema je ljubljanska občina, ki pri projektu sodeluje z zasebnim partnerjem Europlakat, postavila pri kopališču Kolezija, pri avtobusnem postajališču Viško polje ob Cesti na Brdo, pri otroškem igrišču ob Koseškem bajerju, pri avtobusnem postajališču Kompas v Dravljah, v Črnučah ob križišču Dunajske ceste in Ceste Ceneta Štuparja, pri avtobusnem postajališču Studenec ob Zaloški cesti, pri pokopališču ob Zadobrovški cesti v Polju, pri križišču Zaloške ceste z Agrokombinatsko cesto v Zalogu in ob Lidlovi trgovini na Rudniku. Tega zadnjega je tudi sofinanciral diskontni trgovec.

Na Mestni občini Ljubljana poudarjajo, da so z novimi postajami Biciklja izpolnili želje številnih meščanov, ne pa tudi vseh, saj zaradi priljubljenosti sistema prejemamo nove in nove pobude. Devet jih bodo po napovedih uresničili prihodnje leto, ko bodo dodatna nova postajališča postavili tudi s pomočjo podjetij Lek, Hofer, Supernova, Ikea in Butan plin.

Ob tem so ta mesec sistem izposoje koles tudi nadgradili in tako uporabnikom omogočili bolj preprosto uporabo.

Ljubljanska občina je v okviru trajnih ukrepov Evropskega tedna mobilnosti izdala tudi Kolesarski letopis za obdobje 2018/2019 in v njem predstavili projekte, ki so jih za višjo kakovost kolesarjenja uresničili v letih 2018 in 2019.

V letopisu med drugim navajajo, da je bilo v Ljubljani konec 2019 okoli 300 kilometrov urejenih kolesarskih poti, na več kot 70 enosmernih ulicah pa je dovoljeno kolesarjenje tudi v nasprotni smeri.

Kolesarsko infrastrukturo na občini posodabljajo z gradnjo novih kolesarskih poti oz. urejanjem obstoječih in z nameščanjem stojal za kolesa ob rekonstrukcijah cest, križišč, trgov in nabrežij. Dva velika projekta, v okviru katerih poteka posodabljanje kolesarskih stez, sta tudi prenovi Dunajske in tržaške ceste.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.