15. 8. 2020, 09:01 | Vir: STA

V Michiganu bodo začeli projekt s posebnim pasom za avtonomna vozila

profimedia

Guvernerka ameriške zvezne države Michigan Gretchen Whitmer je v četrtek skupaj s predstavniki podjetij v Detroitu naznanila skorajšnji začetek projekta posebnega voznega pasu na 65 kilometrov dolgem avtocestnem odseku med med Detroitom in Ann Arbourom za avtonomna vozila oziroma vozila brez voznika.

Gre za zasebno financiran projekt, v katerem ima največji vložek starševsko podjetje Googla Alphabet. Projekt so naznanili v nekdanji železniški postaji Detroita, ki jo je avtomobilsko podjetje Ford predelalo v skladišče oziroma parkirišče za avtonomna cestna vozila. Poleg Forda in Alphabeta sodeluje še sedem podjetij.

Projekt se bo začel s študijo, ki bo trajala dve leti in bo ugotavljala, ali bodo obstoječi pasovi na omenjenem odseku avtoceste dovolj ali pa bo treba postaviti dodatnega. V času študije bodo za vsak primer v vozilih tudi vozniki, ki bodo posredovali, če bo treba. Začeli bodo z avtobusi, nato s tovornjaki in manjšimi avtobusi ali kombiji, na koncu pa še z osebnimi vozili.

Vsa sodelujoča vozila bodo povezana s centralnim računalniškim sistemom, ki bo zbiral in delil podatke z njihovih senzorjev med vožnjo. Najprej naj bi vozili skupaj z rednim prometom in ugotavljali, ali bo to šlo ali pa bo potreben poseben, s fizično pregrado ločen pas za avtonomna vozila.

Celotna industrija avtonomnih vozil je malce upočasnila svojo rast po marcu 2018, ko je Uberjevo testno vozilo v mestu Tempe v Arizoni povozilo in ubilo peško. Po tej tragediji se je zaupanje podjetij, ki razvijajo avtonomna vozila, v sposobnost vozil, da se odzovejo na širok seznam nepredvidljivih okoliščin, malce zmanjšalo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.