10. 8. 2020, 07:23 | Vir: STA

Začetek preventivne akcije, ki naj bi z umirjanjem prometa zagotovila večjo varnost

profimedia

Danes se začenja preventivna akcija Hitrost, katere namen je umirjanje prometa in s tem večja varnost vseh udeležencev. Kršitve cestno-prometnih predpisov s področja hitrosti namreč v Sloveniji še vedno predstavljajo tretjino vseh kršitev, neprilagojena hitrost je med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Policijske statistike kažejo na rahel upad števila prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah: med 1. januarjem in 31. julijem letos se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1499 prometnih nesreč, kar je 14,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, ko je bilo takšnih nesreč 1749. V tem obdobju so policisti obravnavali skupaj 187.997 kršitev cestno-prometnih predpisov s strani voznikov, v enakem obdobju lani pa 207.019. Kršitve hitrosti predstavljajo 34,6 odstotka vseh ugotovljenih kršitev, izpostavljajo na Agenciji RS za varnost prometa.

Kljub zmanjšanem prometu med epidemijo novega koronavirusa je policija med 1. januarjem do 31. julijem letos obravnavala 64.687 kršitev hitrosti. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 71.584 takšnih kršitev. Kot izpostavljajo na agenciji, se je število ugotovljenih kršitev v letošnjem primerjalnem obdobju res zmanjšalo, a se je povečal delež prometnih nesreč, katerih razlog je neprilagojena hitrost. Med letošnjimi prometnimi nesrečami jih policija 18,1 odstotka pripisuje neprilagojeni hitrosti, medtem ko jih je bilo lani 16,5 odstotka.

Zaradi neprilagojene hitrosti je letos umrlo 12 udeležencev v prometu, kar pomeni 24 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometu. V enakem obdobju lani umrlo 30 ljudi oz. 46,2 odstotka vseh smrtnih žrtev. Policija beleži manj hudo poškodovanih (letos 135, lani 150) in manj lažje poškodovanih (708 letos, 925 lani).

Vseh 12 letošnjih smrtnih žrtev je bilo tudi povzročiteljev prometne nesreče, še navajajo na agenciji za varnost prometa. Sedem med njimi je bilo voznikov avtomobila (štirje so bili stari med 20 in 30 let), trije so vozili pod vplivom alkohola, eden ni uporabljal varnostnega pasu. Med žrtvami prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so bili še trije vozniki motornega kolesa (stari 30, 39 in 50 let) in en voznik mopeda (star 50 let). Dva voznika motornega kolesa in voznik mopeda so bili obenem tudi pod vplivom alkohola, so podatke policije nanizali na agenciji.

Izpostavljajo še, da je do konca julija letos največ udeležencev v prometnih nesrečah umrlo zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje, in sicer 19, kar je 38 odstotkov vseh umrlih (skupno 50 oseb) v prometnih nesrečah. V celotnem lanskem letu pa je bil najpogostejši vzrok za prometne nesreče s smrtnim izidom neprilagojena hitrost, zaradi katere je umrlo 49 oseb od skupaj 102. To pomeni, da je bila skorajda vsaka druga smrtna žrtev posledica neprilagojene hitrosti, so podčrtali na agenciji. Glede na vzrok je lani sledila nepravilna stran oziroma smer vožnje, ki je botrovala 23 smrtim.

Hitrost vožnje pred trčenjem lahko odloči o življenju in smrti

Na agenciji za varnost prometa izpostavljajo, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri hitrosti vožnje 30 kilometrov na uro tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca majhno (10 odstotkov). Pri višjih hitrostih pa se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 kilometrov na uro je enak padcu z višine 9,8 metra. Pri hitrosti 60 kilometrov na uro je verjetnost preživetja pešca samo še 10-odstotna, opozarjajo.

"Omejitve hitrosti v naseljih, na območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu, kot so pešci ali kolesarji," poudarjajo. Udeležencem v prometu zato svetujejo, naj bodo med vožnjo v naselju pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje, ter naj upoštevajo omejitev hitrosti.

Prav tako svetujejo zmanjšanje hitrosti vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce. Voznikom svetujejo še, naj na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverijo, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo. Poudarjajo tudi pomen ohranjanja ustrezne varnostne razdalje, s katero se lahko voznik še pravočasno ustavi.

"V slabših pogojih vožnje, v mraku, megli in močnih nalivih zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje. Čeprav se vam mudi, pa ne vozite prehitro. Raje sporočite, da boste prišli kasneje," voznikom še svetujejo na agenciji za varnost prometa.

Preventivna akcija za umiritev hitrosti v prometu

V ponedeljek se tako začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija Hitrost, v kateri bodo sodelavci agencije in policisti na terenu sodelovali do nedelje. Sodelavci agencije bodo poskrbeli predvsem za informiranje in ozaveščanje udeležencev v prometu, policija pa bo v tem času izvajala poostrene nadzore po vsej Sloveniji. Policisti bodo najbolj pozorni na hitrosti v cestnem prometu, a pozorni bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi vozniki lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.