11. 6. 2020, 06:30

V Sloveniji imamo novo rešitev za gašenje električnih avtomobilov! (video)

Posnetek zaslona: Bridgehill

Novost prihaja iz Norveške, njena uporabnost pa ni omejena zgolj na tovrstne primere.

Požari na električnih avtomobilih so tiste vrste požarov, s katerimi imajo gasilci na splošno daleč največ dela, učinkovite rešitve pa vsaj do sedaj še ni bilo videti. Spomnimo se recimo primera iz Avstrije leta 2017, ko so je kar 35 gasilcev s petimi tovornjaki borilo proti ognjenim zubljem, ki so zajeli Teslo Model S po silovitem trku v zaščitno ograjo.

Nova rešitev v zvezi s tovrstnimi požari pa k nam sedaj prihaja iz Norveške. Gre  za posebno odejo, ki je sposobna brez večjih težav zadušiti ogenj, ki je izbruhnil v električnem avtomobilu ter ga hkrati v kratkem času tudi ohladiti. Tamkajšnje podjetje Bridgehill jo je pred nekaj leti razvilo po izbruhu požara na električnem viličarju v enem izmed skladišč prehrambene trgovine, zaradi česar je nastalo za več milijonov evrov škode, motena pa je bila tudi dobava s hrano.

Dosedanja praksa gašenja požarov na električnih avtomobilih je običajno vključevala gašenje z vodo in pa pokrivanje z odejami iz steklenih vlaken, a je bila ta možnost ekološko precej manj sprejemljiva, kot pa norveška rešitev.

Odporna tudi na najvišje temperature

Kot smo izvedeli s strani Zorana Kovačevića iz Inštituta za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor je novost izdelana iz kremenčevih vlaken, njena prednost pa je v tem, da lahko zdrži precej višje temperature, brez da bi jo bilo pri tem potrebno hladiti. Tako naj bi bila recimo sposobna na dolgi rok prenesti temperature med 800 in 900 stopinjami Celzija, kratkoročno pa celo do 1.400 stopinj Celzija.

Za kako učinkovito rešitev gre prikazuje tudi spodnji zgornji, ki so ga pripravili med preizkusom v podjetju. Iz njega je razvidno, da odeja v 20 minutah zaduši požar v električnem avtomobilu, hkrati pa, kot dodajajo v norveškem podjetju, lahko omejijo požar v baterijskem sklopu na sam sklop. Na Norveškem je praksa, da odeja na poškodovanem električnem avtomobilu zaradi možnosti kasnejšega samovžiga ostane do dva tedna.

Omenjena rešitev je sicer, kot dodaja Kovačević, še posebej uporabna pri gašenju požarov na avtomobilih v garažnih hišah, kamor se gasilci s svojimi vozili le stežka prebijejo in pa tudi v predorih, kjer so ponavadi pogoji za gašenje še posebej neugodni.

Čeprav o tem zaenkrat še ni bilo veliko govora, pa je omenjena rešitev v Sloveniji prisotna že od meseca januarja in jo imajo tako v svojem inventarju že imajo tudi številna gasilska društva, saj naj bi bila uporabna ne le za gašenje električnih, pač pa tudi klasičnih avtomobilov ter SUV-ov.

Pripravil Jure Šujica, Avto magazin

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.