5. 1. 2020, 12:00

Aprilia RSV4 X - omejena ponudba je pošla v trenutku!

Aprilia
Aprilia RSV4 X - omejena ponudba je pošla v trenutku! (foto: Aprilia)

Vas tišči 40.000 evrov? Potem bi si lahko bili kupili aprilio RSV4 X. Predpreteklik zato, ker ste nakup zamudili. Deset srečnežev je namreč v nekaj urah kupilo vseh deset primerkov.

Kljub temu pa bi težko rekli, da ste imeli smolo, saj so APRILIO RSV4 X obljubili izbrancem. Med njimi sta, na primer, Max Biaggi (na fotografiji) in Andrea Iannone, o preostalih osmih srečnikih pa za zdaj pri Aprilii molčijo.

Aprilia RSV4 X je namenjena dirkalni stezi, govorimo pa o motociklu, ki temelji na serijskem RSV4 1100 factory. Pri različici X, za katero je bilo treba odšteti omenjenih 40 evrskih tisočakov so v primerjavi s serij­skim modelom drugačne odmične gredi, spremenjen je sesalni sistem, vgrajen je kompleten Akrapovičev izpuh, reprogra­mi­rana je elektronika. S tem je moč narasla s standardnih 217 na dirkaških 225 'konjev'. K še boljšim voznim lastnostim na stezi pa gotovo prispeva tudi manjša masa. Z oklepom iz ogljikovih vlaken, lažjim rezervoarjem in Marchesinijevimi platišči iz magnezija so jo oklestili za kar 12 kilogramov, tako da zdaj motocikel tehta 165 kilogramov.

Ne dvomimo, da je RSV4 X zaradi vsega tega edinstven motocikel, a marsikaj podobnega ponujajo tudi nekatere druge znamke. Je pa na RSV4 X tudi nekaj posebnosti, ki jih na serijskih motociklih ni. Tako je prosti tek pozicioniran pod prvo prestavo (kot pri dirkalnikih za MotoGP), seveda z namenom, da je pretikanje iz prve v drugo prestavo še hitrejše. Za učinkovito ustavljanje je Brembo dobavil komplet zavor s čeljustmi tipa GP4-MS, ročice in na­stavljive stopalke za noge pa so izdelane iz enega kosa aluminija. Lepo, ni kaj.

Tekst Matjaž Tomažič
Foto Gigi Soldano/Milagro

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.