25. 10. 2017, 06:00 | Vir: Playboy

Piaggio je pripravil prav posebno serijo vesp

FOTO Vespa
Piaggio je pripravil prav posebno serijo vesp (foto: FOTO Vespa)

Piaggio že dolgo ni samo koncern, ki se ukvarja le s proizvodnjo in prodajo motociklov in skuterjev, ampak je tudi velik donator in podpornik različnih dobrodelnih in razvojnih skladov, katerih prioritetna zaveza je izboljšati življenje na tem planetu.

Mednje sodi tudi fundacija (RED), ki sta jo leta 2006 ustanovila Bono in Bobby Shriver. V slabih 11 letih so zbrali in donirali več kot 360 milijonov evrov ter skoraj vsa sredstva namenili raziskavam in boju proti virusu HIV, njihova aktivnost na tem področju pa še zdaleč ni končana.

Svoj pečat pri tako plemenitem početju želi pustiti tudi Piaggio, zato je pripravil posebno serijo vesp iz svoje najprestižnejše ponudbe. Vespa 946 RED, ki jo je mogoče kupiti tudi pri našem uvozniku PVG, je vsekakor oblikovalski presežek, v svoji zgodovini pa so njene predhodnice prebrodile tako obdobja cvetoče rasti kot tudi težkih gospodarskih razmer. Prav v okviru te simbolike, ki ponazarja vespino trdoživost in voljo do življenja, so se pri Piaggiu odločili, da bo od vsake prodane vespe 946 RED 150 dolarjev (okrog 130 evrov) namenili fundaciji (RED).

Vespa 946 je skuter presežkov tudi glede tehnologije. Napredni sistemi, kot so ABS, ASR, prilagodljiv sistem vbrizga goriva in sesanja zraka, v razredu 125-kubičnih skuterjev še nekaj časa ne bodo nekaj vsakdanjega. Sloves najprestižnejšega skuterja pa vespa 946 upravičuje tudi s karoserijo, ki je večinoma iz aluminija. Oblikovalce je pri oblikovanju navdihnil prototip HP6 iz leta 1946, ki velja za prababico vseh vesp, zato sta brezčasnost in velika vrednost tega novega modela zagotovljena.

TEKST Matjaž Tomažič
FOTO Vespa

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.