5. 1. 2021, 13:31 | Vir: STA

Vlake moskovske podzemne železnice lahko znova upravljajo ženske

Xinhua/STA

Vlake moskovske podzemne železnice po novem spet lahko upravljajo tudi ženske. S 1. januarjem so na delovno mesto strojevodje zaposlili prve voznice po letu 2014. Spremembe je omogočila lanska ukinitev določb, ki so onemogočale zaposlitev žensk na nekaterih delovnih mestih.

S 1. januarjem so se podzemnim železnicam pridružile "prve ženske strojevodje električnih vlakov". Zaenkrat je urjenje opravilo 12 od 25 na novo zaposlenih žensk, ki so tudi že prejele ustrezna dovoljenja in so pripravljene "sprejeti prve potnike", sta v skupni izjavi v nedeljo sporočila moskovski župan Sergej Sobjanin in mestni oddelek za promet.

Ženske strojevodje si pri tem lahko izberejo uniformo, v kateri se počutijo najbolj udobno - bodisi s krilom ali hlačami, so dodali v izjavi, ki jo povzema britanski BBC.

Moskovske podzemne železnice so nehale zaposlovati ženske strojevodje v začetku 80. letih preteklega stoletja. Zadnja ženska je ta položaj zapustila leta 2014.

Poklic je namreč pristal na seznamu delovnih mest, ki naj bi veljala za fizično prenaporna ali prenevarna za ženske. Lani so ga tako kot še nekatere druge s seznama umaknili, saj so številni fizični vidiki dela postali avtomatizirani.

Izvorno je določba delovne zakonodaje kot prenaporne za ženske navajala več kot 400 delovnih mest, sedaj jih je takih še okrog 100, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.