K. Ž. | 6. 2. 2024, 21:13

Vozniki, pozor! Na vidiku nov zakon o vozniških dovoljenjih (mnogi ne bodo ravno veseli)

Uredništvo

Večina Evropskega parlamenta podpira nov zakon o vozniških dovoljenjih.

Nov udarec za voznike: v prihodnje bo prepoved vožnje veljala po vsej Evropski uniji. Zaenkrat je še vedno v veljavi pravilo, da če na primer Nemec dobi prepoved vožnje v Italiji, lahko v Nemčiji še vedno sede za volan, poroča nemški časnik Bild.

Nova pravila: če država EU izda prepoved vožnje, je treba najpozneje v 25 dneh pojasniti, ali prepoved velja za celotno EU ali ne. V skladu s trenutnimi pravili namreč prepoved vožnje ne velja v vseh članicah EU, ampak le v državi, kjer so vozniku oblasti prepovedale vožnjo. Tako bi prepoved lahko veljala v vseh državah EU.

Med drugim želi Evropski parlament obravnavati tudi hitrost: prekoračitev hitrosti 50 kilometrov na uro lahko privede do odvzema vozniškega dovoljenja. Poslanci želijo zdaj ustvariti tudi možnost za uvedbo prepovedi vožnje, v kolikor v naseljih hitrost prekoračite za 30 kilometrov na uro.

STA foto

Nove smernice v veljavi šele po parlamentarnih volitvah

Vseeno bo pa trajalo še nekaj časa, preden bodo nova pravila o vozniških dovoljenjih stopila v veljavo. Najprej morajo namreč države EU sprejeti kompromis, saj se še glede smernic niso natančno opredelile.

Pogajanja se bodo začela šele po evropskih volitvah. Po sklenjenem dogovoru pa imajo države približno dve leti časa, da zahteve prenesejo v državno zakonodajo, še poroča omenjeni časnik.

Poslanci želijo tudi, da bi se na seznam hujših prometnih prekrškov uvrstila tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja. To pomeni, da bi se podatki o odvzemu vozniškega dovoljenja samodejno delili z državo EU, ki je vozniško dovoljenje izdala.