A. B. | 22. 11. 2022, 07:55

Vožnja v snežnih razmerah je lahko tvegana: veste, kako se odzvati? (Nasveti strokovnjakov)

Profimedia

V prihajajočih dneh, ko je napovedan sneg do nižin, boste morali biti na cestah veliko bolj previdni. Pravilna reakcija lahko reši vaše življenje. 

Policisti te dni, ko je v veljavo stopila obvezna zimska oprema za vsa motorna vozila, to intenzivno preverjajo. V primeru, da vozila te ne bodo imela, je predpisana globa v višini 40 evrov. Na AMZS dodajajo, da zimske pnevmatike za varno vožnjo niso nujne le zaradi snega, ampak tudi zaradi nizkih temperatur

"Preden se odpeljete, temeljito očistite stekla na vašem avtu, preverite delovanje luči, pred odhodom dotočite tekočino za pranje vetrobranskega stekla – takšno, seveda, ki ne bo zmrznila pri nizkih temperaturah," opozarjajo. 

Pravila, ki jim je smiselno slediti 

Zaradi neprilagojene vožnje se velikokrat zgodijo prometne nesreče. "Prvo pravilo vožnje po snegu in ledu je – zmanjšajte hitrost. Če ste prehitri, ne pomagajo še tako dobre pnevmatike in še tako hiter odzivni čas voznika – ob slabem oprijemu se ob zaviranju ne boste ustavili pred oviro. Fizikalnih zakonov se ne da prelisičiti!" poudarjajo na spletni strani AMZS. 

"Ko se odpeljete na zasneženo cesto, na ravnem in varnem delu ceste z zaviranjem preskusite oprijem vaših pnevmatik. Tako boste dobili občutek za zaviranje in znali boste oceniti dolžino zavorne poti," opozarjajo, da je predčasno preverjanje zanesljivosti pnevmatik ključno pri razumevanju, kako se odzvati na poledenelih cestah in v nepredvidljivih razmerah. "Zavirajte in pospešujte nežno," opozarja inštruktor varne vožnje pri AMZS, Brane Legan za Moškisvet.com.  

''Nogo s plina, vklop sklopke in zaviranje. ABS zavorni sistem, s katerim so opremljeni praktično vsi avtomobili, omogoča hkratno zavijanje in zaviranje. V enakomernem loku se zapeljite okoli ovire oziroma v smeri ceste. Reakcije na volanu naj bodo mehke, glejte v smer, kamor bi radi zapeljali," in dodaja, da je treba zavirati z občutkom in postopno – z večkratnim pritiskom na stopalko za zavoro. A v zimskih razmerah, ko nas presnetita sneg ali led, je zadeva nekoliko drugačna.

Daljša zavorna pot zahteva daljšo varnostno razdaljo. Tudi če vozite s prilagojeno hitrostjo, dve sekundi razdalje do spredaj vozečega avtomobila na snegu in ledu ne zadostujeta – razdaljo povečajte. Predvsem pa zbrano opazujte dogajanje pred vami; če je vidljivost slaba, še upočasnite in povečajte varnostno razdaljo. 

Bobo

Kako se odzvati, ko vozilo začne zanašati na poledeneli cesti ali snegu?

"Če vozite z ustrezno hitrostjo, avta ne bi smelo zanašati po cesti. Če vas ovinek ali poledica sredi ovinka vseeno preseneti, se odzovite pravilno: noga s plina, vklop sklopke in zaviranje – ABS zavorni sistem, s katerim so opremljeni praktično vsi avti, omogoča hkratno zavijanje in zaviranje," opozarjajo. V primeru, da izgubite nadzor mirno in v enakomernem loku zapeljite okoli ovire oziroma v smeri ceste, reakcije na volanu naj bodo mehke, glejte v smer, kamor bi radi zapeljali.

V primeru, da vam zadek avtomobila zanese v desno, v desno zasukajte tudi svoj volanski obroč. Ko se poravna vozilo, poravnajte tudi volanski obroč. 

"K temu velja dodati, da nas poledica pogosto preseneti na mostovih in nadvozih, saj so ti odseki bolj izpostavljeni zraku in se ohlajajo hitreje kot preostali deli cestišča. Za takšne nevarne odseke tudi niso vedno potrebne temperature pod lediščem, saj se pojavijo tudi pri temperaturah nad 0 stopinjami Celzija," v zaključku opozarjajo na AMZS. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.