7. 10. 2020, 06:00 | Vir: STA

Za večino gospodinjstev osebni avtomobil najpogostejša izbira prevoza ne glede na cilj in razdaljo

Nebojša Tejić/STA

Za večino gospodinjstev je osebni avtomobil najpogostejša izbira prevoza ne glede na cilj in razdaljo, kaže Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije, ki jo izvaja Informa Echo. V zadnjih letih sicer opažajo pozitiven trend pri izbiri okolju prijaznih oblik mobilnosti kot dodatnega prevoznega sredstva ob avtomobilu za pot v kraju bivanja.

V kraju bivanja (za razdalje do pet kilometrov) sodelujoči v raziskavi avtomobile najpogosteje uporabljajo za pot po opravkih in nakupih (67 odstotkov) ter za pot v vrtec (62 odstotkov). Sledijo pot na delo (55 odstotkov), pot v šolo (51 odstotkov) in na fakulteto (42 odstotkov).

Povečal pa se je delež gospodinjstev, ki poleg vožnje z avtomobilom še pešačijo, kolesarijo in za prevoz na delo dodatno uporabljajo javni potniški prevoz. "Opažamo tudi negativen trend v povečanju deleža gospodinjstev, ki uporabljajo avtomobil za pot po opravkih in nakupih, za sedem odstotnih točk," so navedli avtorji raziskave.

Za pot zunaj kraja bivanja (za razdalje od pet do 150 km) prav tako beležijo pozitiven trend pri izbiri dodatnega načina mobilnosti poleg avtomobila, vendar javni potniški prevoz ali kolo uporablja le majhen delež gospodinjstev.

Za razdaljo nad 150 kilometrov je za večino gospodinjstev (84 odstotkov) avtomobil primarno prevozno sredstvo. Sledijo letalo (sedem odstotkov), primestni avtobus (dva odstotka) in vlak (dva odstotka). V obdobju 2010-2017 se je sicer občutno povečal delež gospodinjstev, ki za pot na počitnice uporabljajo letalo ali ladjo.

Pri izbiri okolju prijaznejših oblik mobilnosti je kolo poleti dodatno prevozno sredstvo za pot na delo za slabo tretjino (30 odstotkov) anketiranih, pozimi pa samo za sedem odstotkov anketiranih. Tudi pešačenje je pogostejše poleti kot pozimi, vendar so odstopanja manjša kot pri kolesarjenju. Odstotek uporabnikov javnega potniškega prevoza je enak tako poleti kot pozimi.

Ključni razlog pri izbiri prevoza je za večino porabljen čas (69 odstotkov). Sledijo cena prevoza (40 odstotkov), udobje (36 odstotkov) in navade (22 odstotkov). Vpliv na okolje je pomemben dejavnik pri izbiri prevoza samo za šest odstotkov anketirancev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.