16. 9. 2020, 07:49 | Vir: STA

Začenja se Evropski teden mobilnosti, ki nagovarja k izbiri čistejšega načina prevoza

Shutterstock
Začenja se Evropski teden mobilnosti, ki nagovarja k izbiri čistejšega načina prevoza (foto: Shutterstock)

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti, ki ga bo s številnimi dogodki obeležilo tudi približno 80 slovenskih občin. Letošnji teden mobilnosti bo nagovarjal k izbiri čistejšega načina prevoza, posebno pozornost pa bodo organizatorji namenili mladim, saj jih zgolj peščica v šolo hodi ali kolesari.

Evropski teden mobilnosti je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa, ki je tudi v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev okolja. Dogodki bodo letos zaradi epidemioloških ukrepov potekali nekoliko drugače, a občine obljubljajo, da dogajanje ne bo nič manj pestro kot v preteklih letih.

"Tudi to leto, polno izzivov, je pokazalo, da lahko skupaj zmanjšamo izpuste motoriziranega prometa s hojo, kolesarjenjem in uporabo javnega prevoza," je pozval minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Začetek tedna mobilnosti bo minister obeležil s tekom v službo ter tako simbolično podprl uporabo alternativnih oblik mobilnosti, so sporočili iz ministrstva.

Podobno je evropska komisarka za transport Adina Valean dejala, da letošnje leto za številna mesta predstavlja velik izziv. Je pa pandemija po njenih besedah razkrila pričakovanje ljudi, da mesta postanejo bolj varna, čistejša in dostopna vsem.

"V tem tednu in tudi pozneje bomo pokazali, kako so videti bolj zelena in digitalizirana mesta," je dejala.

Glavna tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je Promet s čim manj emisijami za vse in zaobjema ambiciozen cilj, zapisan v evropskem zelenem dogovoru, po katerem naj bi Evropa postala prva podnebno nevtralna celina. Kot so zapisali na statističnem uradu, je namreč promet odgovoren za četrtino emisij toplogrednih plinov v EU. Ker ta delež vztrajno narašča, želi unija s tem dogovorom doseči 90-odstotno zmanjšanje teh emisij do 2050.

Samo cestni promet doprinese več kot 70 odstotkov emisij k vsem toplogrednim plinom, ki nastanejo zaradi različnih vrst transporta, so še opozorili statistiki.

Teden mobilnosti se bo 22. septembra tradicionalno sklenil z dnevom brez avtomobila. Na ta dan v številnih občinah za promet zaprejo eno od cest ali ulic, nekatere mestne občine pa občanom ponudijo brezplačen javni prevoz ter voznikom omogočijo brezplačno parkiranje na parkiriščih P+R, kjer pustijo svoja vozila za nadaljevanje poti pa izberejo eno od trajnejših oblik prevoza.

Podroben program dogodkov je na voljo na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.