Š. T. | 6. 2. 2023, 15:14

Ste vedeli, da imajo črne pike na sprednjem avtomobilskem steklu pomembno funkcijo?

Profimedia/Gaadify/fotomontaža

Ali ste kdaj pogledali na vetrobransko steklo svojega avtomobila in opazili majhne črne pike? Se sprašujete, zakaj so tam?

V avtu dnevno preživimo veliko ur in v grobem poznamo njegove številne lastnosti. Te majhne črne pike na avtomobilskem vetrobranskem steklu niso le okrasne, ampak imajo pomembno varnostno funkcijo. To je črno obarvan emajl, ki je zapečen na površino stekla.

Richard Reina, strokovnjak za izdelavo avtomobilskih izdelkov, je za spletno stran Travel + Leisure dejal, da imajo sodobni avtomobili vetrobransko steklo pritrjeno na okvir. Pojasnil je, da je vetrobransko steklo "zlepljeno z močnim lepilom, zaradi česar je vetrobransko steklo strukturna komponenta karoserije vozila". Tako te črne točke "zagotavljajo varno točko stika med steklom, lepilom in okvirjem vetrobranskega stekla", pojasni Reina.

V bistvu majhne črne pike pomagajo obdržati vetrobransko steklo na mestu in preprečujejo njegovo premikanje, medtem ko se avto premika. Brez teh pik bi se vetrobransko steklo lahko zrahljalo in padlo iz okvirja.

Obstaja pa še estetski element oblikovanja teh elementov. "Zapečeni" so v poltonskem vzorcu z manjšimi pikami navzven, kar omogoča subtilen prehod na preostalo steklo in lepši vizualni izgled.

Amzs

Če se majhne črne pike na vetrobranskem steklu vašega avtomobila začnejo obrabljati, jih morate zamenjati. "Črne pike na vetrobranskem steklu so pomembna lastnost in ne bi jih smeli poskušati popraviti ali spremeniti. Ohranjajo vaše vetrobransko steklo povezano z vašim vozilom in brez njih se vaše vetrobransko steklo ne bi pravilno oprijelo vašega avtomobila," pojasni Reina.

Obstajajo pa seveda tudi drugi številni dejavniki, zaradi katerih je morda potrebna zamenjava stekla. Sem spadajo tudi razpoke na vetrobranskem steklu. Tudi če je na steklu le majhna razpoka, morate vetrobransko steklo zamenjati čim prej, saj se razpoka lahko razširi in poveča.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.