21. 12. 2018, 07:59 | Vir: STA

Letališče Gatwick, ki go ga zaprli zaradi dronov, spet odprto

profimedia

Londonsko letališče Gatwick so davi znova odprli za promet, potem ko je bilo več kot en dan zaprto zaradi težav z droni. Z letališča so sporočili, da je promet vzpostavljen ter da je omejeno število letal pripravljeno za odhode in prihode, poroča britanski BBC.

Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh dronih nad pristajalno stezo. V četrtek ob 3. uri so promet znova vzpostavili, a so ga po 45 minutah spet prekinili zaradi poročil o dronih blizu letališča.

Prihode številnih letal so v četrtek preusmerili na druga letališča, med drugim na londonski Heathrow in Luton ter letališče v Manchestru, odhode pa preložili do nadaljnjega. Po poročanju BBC je bilo prizadetih okoli 110.000 potnikov.

Na letališču Gatwick v času božično-novoletnih praznikov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z dronom je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.

Policija operaterjev dronov, ki so povzročili težave na Gatwicku, še ni našla. Policija je uporabo dronov označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, da bi to lahko označili za terorizem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.