3. 8. 2020, 15:15 | Vir: STA

Zaradi neurij parkirne hiše nekaterih nakupovalnih središč brezplačno odprte vso noč

Tamino Petelinšek/STA
Zaradi neurij parkirne hiše nekaterih nakupovalnih središč brezplačno odprte vso noč (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Zaradi napovedanih možnosti toče in neviht, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na torek, bodo danes parkirne hiše nekaterih nakupovalnih središč odprte vso noč. To so denimo napovedali v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark in celjskem Citycentru, avtomobile bo mogoče na varno parkirati tudi pri nakupovalnem središču Park Center v Kopru.

Iz Cityparka in Citycentra so ob tem še sporočili, da brezplačno in varovano parkiranje omogočijo ob vsakokratni napovedi slabega vremena, v parkirni hiši Parka Center pa je parkiranje tudi sicer zastonj.

Iz Mercatorja so sporočili, da bodo zaradi nevarnosti neurij danes in v torek ponoči omogočili brezplačno parkiranje na pokritih parkiriščih določenih Mercatorjevih objektov. Parkiranje bo mogoče v hipermarketih Tabor II in Pobrežje v Mariboru, v hipermarketu Velenje, v supermarketu Štepanjsko naselje in hipermarketu Šmartinska v Ljubljani, v supermarketu Ivančna Gorica, v supermarketu Grosuplje in v hipermarketu Nova Gorica.

Vse, ki bodo to možnost izkoristili, prosijo, da so strpni in solidarni, ter jih obveščajo, da so čez dan parkirišča namenjena tistim, ki pridejo v Mercatorjeve centre po nakupih. Ob tem so spomnili, da so v njihovi lasti in upravljanju samo navedena parkirišča v Mercatorjevih hipermarketih. O možnostih brezplačnega nočnega parkiranja v primeru nevarnosti neviht v naslednjih dnevih in tednih bodo javnost sproti obveščali, so napovedali.

Previdnost velja predvsem zaradi napovedanega spremenljivega do pretežno oblačnega vremena s pogostimi plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na torek. Vmes bodo tudi močnejši nalivi, sporoča Agencija RS za okolje.

V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo ob nevihtah dolgotrajni nalivi, možni pa so tudi močnejši sunki vetra, predvsem na jugu pa tudi toča. Deževno vreme se bo nadaljevalo tudi v torek.

V večjem delu države grozi naraščanje rek, ponekod tudi nevarnost zemeljskih plazov

Danes in v noči na torek bodo reke zlasti na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in osrednji Sloveniji narasle do velikih pretokov, sporočajo z Agencije RS za okolje (Arso). Zaradi napovedanih neviht pa je v zahodni, južni in osrednji Sloveniji povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, so opozorili na Geološkem zavodu Slovenije.

Ob močnejših nalivih lahko tako predvsem v zahodni, jugozahodni, severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, ob tem pa so ponekod možna tudi razlivanja. Ta bodo možna tudi v torek čez dan.

V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki in Ljubljanica. Naraščale bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura, še sporočajo z Arsa.

Danes zvečer bo povišana tudi gladina morja, pri čemer je možno razlivanje po nižjih delih slovenske obale. Temperature rek in morja se bodo v prihodnjih dneh ohladile.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.