27. 6. 2017, 10:00 | Vir: STA

Zavod Pod strehco v četrto leto delovanja z novim vozilom

Simona Škafar - Zavod Pod strehco
Zavod Pod strehco v četrto leto delovanja z novim vozilom (foto: Simona Škafar - Zavod Pod strehco)

Humanitarni zavod Pod strehco je ob tretjem rojstnem dnevu, ki ga je zaznamoval v nedeljo, tudi uradno prevzel vozilo, ki bo močno olajšalo njegovo dejavnost. Sredstva zanj sta zbrala dva ljubljanska Lions kluba, praznovanja pa so se poleg ustanovitvenih članic udeležili tudi podporniki in prijatelji zavoda, so sporočili organizatorji.

Na vozilo so v zavodu že dolgo čakali in jim bo močno olajšal delovanje. Ključe sta direktorju zavoda predala predsednik Lions kluba Ljubljana Tivoli Mitja Blagajne in nova predsednica Lions kluba Ljubljana Irena Schweitzer Terčelj. Oba ljubljanska humanitarna kluba sta namreč združila moči in skupaj zbrala potrebna sredstva.

Predsednik sveta zavoda Pod strehco Marko Gospodjinački in direktor zavoda Zvonko Belič sta ob tej priložnosti orisala triletno delovanje zavoda. Kot sta poudarila, ta od prvega dne delovanja raste, kar zgovorno priča, da so potrebe po tovrstni pomoči v današnjih časih vse večje.

Gospodarska in finančna kriza sta pustili posledice, zato nezavidljivo socialno stanje ogroža vse več ljudi, pravijo v zavodu, ki skrbi predvsem za socialno najbolj ogrožene, za tiste, ki si dnevno ne morejo privoščiti niti enega toplega obroka.

Prednost sicer dajejo starejšim in mladim družinam. Trenutno imajo v zavodu že več kot 800 socialnih uporabnikov, dnevno pripravijo med 250 in 300 obrokov, prostovoljci opravijo več kot 14.000 ur dela letno, prevzamejo pa več kot 125 ton donirane hrane. Posebna zahvala je bila na praznovanju zato namenjena vsem prostovoljcem ter glavnemu kuharju Romanu Klinarju.

Zavod Pod strehco je ustanovilo pet največjih slovenskih humanitarnih organizacij, in sicer Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije, Zveza Lions klubov Slovenije, Zveza Rotary klubov Slovenije, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, in je edini tovrstni zavod pri nas.

Deluje kot socialno podjetje, obenem pa širi in razvija dodatne storitve, kot so catering, zabave za rojstni dan in zaključena srečanja po naročilu. V zavodu Pod strehco so prepričani, da lahko naredijo za dobro družbe še veliko, zato so polni načrtov za prihodnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.