Jure Šujica | 31. 10. 2019, 05:24

Zima je pred vrati: 5 stvari, na katere ne pozabite pri pripravi avtomobila

Unsplash
Zima je pred vrati: 5 stvari, na katere ne pozabite pri pripravi avtomobila (foto: Unsplash)

Ko nastopi zima, vožnja avtomobila postane še nekoliko težja kot poleti, hkrati pa so večje tudi možnosti za različne zaplete in težave. Prav zato je pomembno, da ste nanjo pripravljeni še preden zapade prvi sneg in se temperature spustijo pod ledišče.

Zima je čas nizkih temperatur, čas toplih oblačil in obdobje, za katerega večina ljudi želi, da čimprej mine. A tako kot nam tudi našim avtomobilom ta čas v letu vsekakor ne dene najbolj, zaradi česar je treba, če želimo, da nam bodo še dolgo in dobro služili, tudi našim štirikolesnikom nameniti posebno nego.

In če pri tem pomislite zgolj na zimske pnevmatike, strgalo za led in morebiti zimsko tekočino za pranje stekel, vas moramo opozoriti, da so to le nekatere izmed osnov. Prav zato smo pripravili seznam stvari, ki jih morate pred začetkom zime resnično preveriti in opraviti na svojem vozilu.

1. Preverite tekočine v vozilu: eno izmed najbolj preprostih, a hkrati najbolj pomembnih opravil je menjava tekočine za pranje stekel in pa nadzor hladilne tekočine. Pomanjkanje prve bo namreč vodilo k zamrznitvi celotnega sistema in tako bo nemogoče očistiti umazanijo s stekel.

Hkrati ustrezna tekočina za pranje stekel lahko pripomore k preprečevanju nastajanja ledu na šipah, še posebno pri hladnih vozilih, pri katerih klimatska naprava oziroma gretje kabine še ne deluje s polno močjo. Pomanjkanje oziroma neustrezna hladilna tekočina na drugi strani lahko vodi k zamrznitvi celotnega sistema in posledično k pregrevanju motorja, kar v najslabšem primeru lahko pripelje k nepopravljivi okvari motorja.

Škoda

2. Nakup zaščitnega pregrinjala: v zimskem času je garaža za avtomobil še kako dobrodošla. Vozilo lahko tako zaščitimo pred vplivi okolice, poleg tega pa mu zagotovimo tudi nekoliko višjo temperaturo. A garaža je prestiž, ki je še posebno v mestih na voljo le redkim.

Unsplash

V kolikor nimate na voljo garaže, je priporočljivo investirati v nakup zaščitne prevleke. Na ta način boste  preprečili zamrzovanje stekel in karoserije, s tem pa se izognili morebitnim poškodbam, ki nastajajo ob odstranjevanju ledu. Ob tem je sicer priporočljivo izbrati prevleko, ki 'diha', saj boste tako preprečili zadrževanje vlage pod njo in s tem zmanjšali zmožnost rjavenja.

3. Preverite delovanje klimatske naprave in gretja: nihče se noče pozimi voziti v avtomobilu, v katerem je temperatura blizu ledišča. Ne le, da je neudobna, takšna vožnja je tudi nevarna, saj lahko pride do zmrzovanja stekel z notranje strani, zaradi česar je vidljivost iz vozila močno omejena. Zmrzovanje lahko preprečimo ali vsaj omilimo z dobro klimatsko napravo. Ta namreč deluje na principu razvlaževanja zraka, zaradi česar bodo stekla še nekoliko prej suha in brez ledu.

Unsplash

4. Preverite stanje in delovanje akumulatorja: Zimski mraz ima velik vpliv tudi na delovanje akumulatorja. Pri novih oziroma nekaj let starih akumulatorjih težav seveda (vsaj načeloma) ne bo, problematični pa so starejši akumulatorji in pa akumulatorji v vozilih, s katerimi vozniki opravljajo zgolj krajše poti. Na krajših razdaljah se le stežka napolnijo in obnovijo energijo, ki so jo izgubili ob vžigu. Stanje akumulatorja je sicer moč preveriti pri večini avtomobilskih mehanikov (torej pri privatnih mehanikih) oziroma avtomobilskih delavnicah.

Unsplash


5. Avtomobil opremite z zimskimi potrebščinami: poleg obvezne opreme, ki jo morate imeti v avtomobilu skozi vse leto, je dobro spraviti v avto tudi snežne verige, manjšo lopato, s katero boste vozilo ob morebitnem sneženju lahko izkopali, manjšo metlo za odstranjevanje snega z vozila, strgalo za led, priporočljivo pa je s seboj vzeti tudi dodatno plastenko tekočine za pranje stekel, v kolikor vam le-te v rezervoarju vozila zmanjka. Če se odpravljate na daljšo pot pa je poleg zgornjih predmetov priporočljivo s seboj vzeti še dodatno baterijo za mobilni telefon, ročno svetilko in morebiti celo kakšno toplo spalno vrečo.

Unsplash


Seveda je zima polna presenečenj in čisto mogoče je, da boste še vedno naleteli na kakšno nevšečnost ali težavo. A v kolikor boste upoštevali zgornje nasvete, ob tem pa imeli recimo poskrbljeno tudi primerno asistenco v primeru kakršnihkoli težav na cesti, boste le stežka naleteli na težavo, ki ji ne boste kos. To pa je tisto, kar je najpomembnejše.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.