26. 4. 2024, 12:24 | Promocijska objava

6 ''receptov'', kako pametno nakupovati in porabiti vso nakupljeno hrano

Spar

Tokrat ne govorimo o receptih za jedi, ki jih lahko pripravite iz ostankov hrane (čeprav tudi o njih), temveč o načinih, kako nakupovalni listek spisati tako, da hrane ne boste metali stran. Tako bosta zadovoljna vaša denarnica in vaše počutje, saj boste s tem res naredili nekaj dobrega tudi za planet.

6 korakov, kako pametno odmeriti, koliko hrane potrebujete, jo pravilno nakupiti, shranjevati in pripravljati, ter tako poskrbeti, da jo gre čim manj v nič. 

 

1. Preglejte zalogo izdelkov v shrambi, v hladilniku, v omarah

Preden se lotite pisanja nakupovalnega seznama, pozorno in natančno preverite, kaj imate doma še na zalogi. Začnite pri hladilniku in zamrzovalniku, nadaljujte v kuhinjskih omarah in zaključite v shrambi, če jo seveda imate. Tisti, ki na primer jabolka in krompir hranite v kleti, ne pozabite niti na pregled teh zalog. Pri tem ne preglejte le prisotnosti in količine posameznih živil, ampak obvezno tudi njihov rok trajanja.

P. S. Premišljeno uredite hladilnik. Razporedite živila v hladilniku tako, da so tista s krajšim rokom uporabe v ospredju.

2. Naredite tedenski načrt obrokov

Po pregledu vseh izdelkov, ki jih še hranite doma, naredite načrt obrokov za en teden naprej (najbolje bo, da to počnete ob nedeljah). Upoštevajte, da najprej porabite tista živila, ki imajo najkrajši rok trajanja, in jih vključite v kosilo ali večerjo že takoj naslednji dan. Pri tem vam lahko pomaga Sparov generator jedilnikov, ki ga najdete tu.

P. S. Uporabite lahko tudi dele zelenjave, mesa ali rib, ki jih običajno zavržete (na primer stržene, odrezana stebla, kosti in kožo), in sicer za pripravo juh ali osnov za omake.

3. Napišite pametni nakupovalni listek

Nato glede na seznam izdelkov, ki jih imate še doma, in glede na tedenski načrt obrokov pripravite podroben nakupovalni seznam. Bodite pozorni na količine - dobro veste, koliko pojeste vi in vaša družina, zato ne kupujte ''viškov'' oziroma ne na zalogo tistih izdelkov, ki ne ohranijo svežine na dolgi rok. Poskusite živila iz iste skupine zapisati skupaj, da v trgovini nato ne boste izgubili nadzora in česa pozabili kupiti ali pa boste zaradi nereda kupili še kaj dodatnega, česar ne potrebujete.

P. S. Nakup v Sparu na postrežnem oddelku svežega mesa in rib pomeni, da izberete točno takšno količino, kot jo potrebujete. Tako prihranite pri denarju in poskrbite za čim manj ostankov.

4. Kupujte kakovostne izdelke

V Sparu skrbijo za vse večjo ponudbo izdelkov iz lokalnega okolja (To smo mi,
Narejeno v Sloveniji, Naravnost od pridelovalca, Lokalne dobrote – naš ponos), pri katerih lahko računate na to, da so pridelani in narejeni prav zato, da vas kakovostno nahranijo. Poleg tega pa tudi za široko paleto izdelkov iz ekološke
pridelave in predelave ter izdelke z različnimi trajnostnimi certifikati.

Privoščite si izbrane okuse sezone. Naj se v vašem vozičku čim pogosteje znajdejo pridelki, ki so značilni za določeno sezono oziroma letni čas. Usklajenost z naravnim ritmom poskrbi, da pridelki vedno vsebujejo tisto, kar ljudje v tistem obdobju potrebujemo.

Če izberete sadje in zelenjavo, ki sta prepotovala čim manj kilometrov do police, ste lahko tudi prepričani, da vsebujeta ogromno hranilnih snovi, obenem pa s tem skrbite tudi za manjši ogljični odtis nakupa. 

5. Izdelke pametno shranjujte 

Po nakupu poskrbite, da vsa živila shranite na primerno mesto in primerno zapakirana, da bodo čim dlje ostala sveža. Hlajene izdelke nemudoma
shranite v hladilnik, da zmanjšate možnost prekinitve hladilne verige. Meso in ribe je treba treba čim prej spet postaviti na hladno, pomagate si lahko z
izolirno vrečko ali hladilno torbo, ki ju vedno znova uporabite, da obenem delujete trajnostno.

Prostori, kjer hrano shranjujete, naj bodo čisti, hladni in suhi. Hladilnik naj bo nastavljen na do 6° C, zamrzovalnik pa do -21° C. Večino pripravljenih živil lahko v zamrzovalniku shranjujete do enega mesca (bolj natančno je sicer odvisno od jedi). Najbolj občutljive so gobe.

6. Ugodneje kupite izdelek, ki ga je treba čim prej porabiti, in konzervirajte

V Sparu poiščite sadje in zelenjavo iz posebne ponudbe Spoštujmo hrano in ugodneje kupite izdelek, ki ga lahko spremenite v izvrstno jed. Navdih ponovno poiščite v Sparovem AI načrtovalcu tedenskih jedilnikov

Kupite lahko tudi večjo količino sadja in zelenjave, ki ju nato konzervirate. Konzerviranje je trajnostni pristop, ki omogoča podaljšanje roka uporabnosti
in zmanjšanje odpadkov. V času, ko je določeno sadje ali zelenjava v sezoni in zato bolj dostopna, jo lahko konzerviramo za poznejšo uporabo.

Nakupljeno sadje in zelenjavo, ki sta ''manj lepa'', lahko uporabimo tudi za kuhanje jušnih osnov ali pa ju očistimo, blanširamo in zamrznemo, da ju imamo pri roki, ko ju potrebujemo.

V Sparu so ob svetovnem dnevu Zemlje, torej 22. aprila, izdali vodnik za trajnostno nakupovanje, da bi svojim kupcem omogočili živeti bolj trajnostno. Poleg tega, da v njem svetujejo, kako zavreči čim manj hrane, spodbujajo tudi uporabo mrežastih vrečk za večkratno uporabo za sadje in zelenjavo, uvedli so biorazgradljive vrečke za nakup sadja in zelenjave ter povečujejo ponudbo izdelkov brez embalaže. Sparov vodnik si lahko ogledate in si ga prenesete TU.