D.H. | 10. 7. 2024, 10:01

4 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli narediti na službenem računalniku

Profimedia

Menda le tretjina zaposlenih službenih računalnikov ne uporablja v zasebne namene, torej, da na njih ne brskajo po družbenih omrežjih, ne plačujejo položnic po spletni banki, ne pošiljajo zasebnih elektronskih sporočil in ne igrajo videoiger. A že tako tanka ločnica med zasebnim in poslovnim lahko hitro postane problematična. 

Službeni računalniki naj se ne bi uporabljali za zasebne namene zgolj zato, ker lahko v primeru sporov pregled službenega računalnika poda slabo oceno o zaposlenem, ampak tudi zato, ker so službene naprave s tem potencialno bolj ogrožene za krajo podatkov. Zato so to 4 stvari, ki jih nikoli ne počnite na službenem računalniku:

Shranjevanje osebnih gesel

Tudi vi uporabljate priročno funkcijo shranjevanja osebnih gesel v izbrani spletni brskalnik (kot to npr. omogočajo Chrome, Google Passwords ali MS Edge), ker je potem lažje dostopati do neštetih spletnih lokacij, ki zahtevajo vpis z osebnim računom? Seveda jo, saj je potem delo hitrejše.

A ker službeni računalnik dejansko ni vaš računalnik, to pomeni, da so ta shranjena gesla zelo ranljiva. Nikoli ne veste, kdo vse lahko dostopa do službenega računalnika, in če se nikoli ne izpišete iz digitalnih oblakov, imajo lahko drugi ljudje dostop do vaše elektronske pošte, sporočil in zasebnih vsebin.

Hkrati ob menjavi ali nadgradnji računalnika ni nujno, da bo vaša stara oprema zavržena, uničena ali vsaj formatirana. Lahko da bo dodeljena nekomu drugemu v podjetju ali pa podarjena za dober namen in nenadoma bodo vsa vaša gesla spet na voljo nekomu drugemu.

Shranjevanje osebnih datotek

Ne shranjujte osebnih fotografij, dokumentov, skeniranih vsebin in drugih osebnih datotek lokalno na službeni računalnik, ker jih lahko ob prvi nadgradnji ali spremembi izgubite. 

Prav tako so lahko te datoteke nehote vključene v avtomatsko arhiviranje na strežnike podjetja, tako da se lahko vaše fotografije s plaže hitro znajdejo v sicer precej poslovno usmerjenem digitalnem arhivu. 

Prijatelji ali sorodniki uporabljajo službeni prenosnik

Če vas službeni prenosni računalnik pogosto pospremi domov, ali če je službeni računalnik dejansko vaš edini računalnik, se lahko hitro zgodi, da bi ga rad za prostočasne aktivnosti uporabil vaš otrok, partner ali prijatelj. Vendarle so službeni računalniki pogosto precej bolj zmogljivi, da lahko poganjajo vse potrebne službene aplikacije, omogočajo spletne sestanke in shranjujejo vse potrebne podatke. 

Ko dovolite, da službeni računalnik uporablja kdorkoli drug, s tem dejansko kršite regulacije o varnosti podatkov, ki jim podjetja morajo slediti. Če kdo drug potem na vašem računalniku zajadra na nevarne spletne strani ali naloži sporne aplikacije in s tem vaš računalnik okuži z virusi ali vohunsko programsko opremo (spyware), lahko to omogoči vdor v zasebne podatke podjetja. Krivda pa bo seveda na vaši strani.

Izklapljanje službenih aplikacij ali namestitev

Službeni računalniki in prenosniki imajo morda nameščeno dodatno programsko opremo, ki omogoča avtomatsko arhiviranje, VPN-povezovanje, protivirusno zaščito ali sodelovanje med določenimi programi. Ko ne opravljate službenih obveznosti, se lahko zdi mamljivo, da bi te stvari izklopili in pohitrili računalnik, a tega ne počnite na lastno pest. Vedno prej vprašajte IT-ekipo, kaj lahko v prostem času izklopite, da s tem ne ogrožate kibernetske varnosti vašega računalnika in podjetja.

Še to - ne mislite, da vaše spletne dejavnosti niso nadzorovane

Službeni računalniki se pogosto povezujejo v splet prek varnostnih strežnikov in varnih VPN-povezav, kar pomeni, da lahko tako IT-službe kot nadrejeni spremljajo, na katere strani se povezujejo službeni računalniki. 

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak