Apple začel prodajati računalnike opremljene s čipi lastne proizvodnje

Zmogljivejša baterija in aplikacije

11. 11. 2020, 14:43 | Kariera | Vir: STA

              Apple začel prodajati računalnike opremljene s čipi lastne proizvodnje (foto: Profimedia) Profimedia

Ameriški tehnološki velikan Apple je v torek začel prodajati nove računalnike mac, opremljene s čipi lastne proizvodnje. Macbook air, macbook pro in mac mini bodo imeli vgrajen čip M1, ki prinaša zmogljivejšo baterijo in aplikacije, kot so jih Applovi uporabniki vajeni s pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.

V družbi novost označujejo kot ogromen korak naprej, saj bodo računalniki dobili zmogljivejši in hkrati energetsko učinkovitejši sistem, obenem pa bo uporabniška izkušnja zelo podobna tisti pri uporabi pametnih telefonov iphone in tabličnih računalnikov ipad. Apple namreč stremi k vzpostavitvi enotne tehnološke arhitekture za vse svoje izdelke, pišejo tuji tehnološki portali.

"Preizkušene rešitve prenašamo v mac, da bo tem računalnikom omogočen velik korak naprej na vseh področjih," so poudarili v družbi. Na Applovih računalnikih bo tako mogoče uporabljati najrazličnejše aplikacije, vendar jih bodo morali razvijalci najprej prilagoditi.

Čip M1 med drugim vsebuje osem procesorskih jeder (štiri zmogljiva in štiri varčna), osem grafičnih jeder, komponento za strojno učenje in združeni krmilnik za pomnilnik.

Prenosnika macbook air in macbook pro ter namizni računalnik mac mini ob posodobitvi navzven niso doživeli bistvenih sprememb. Macbook pro se od tanjšega macbook air med drugim razlikuje tudi v približno dve uri daljši avtonomiji baterije, svetlejšem zaslonu ter boljših zvočnikih in mikrofonu.

Analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP večinoma ocenjujejo, da bo Apple z novo strategijo, katere pomemben del je proizvodnja lastnih čipov, okrepil svojo prisotnost na trgu. Vendar pa je slišati tudi opozorila, da je treba počakati na dejansko uporabniško izkušnjo pri mobilnih aplikacijah na računalniku.

Odločitev o proizvodnji lastnih čipov za Apple pomeni tudi konec dolgega sodelovanja s proizvajalcem čipov Intel, ki bo s tem izgubil eno pomembnejših strank.