Bizarna rešitev: LOTERIJA za nemške delovne vize za delavce z Balkana!

Birokrati navdušeni, prosilci zmedeni

7. 12. 2021, 11:38 | Kariera

              Bizarna rešitev: LOTERIJA za nemške delovne vize za delavce z Balkana! (foto: profimedia) profimedia

Model računalniške naključne izbire med prosilci nemških delovnih viz spravlja v dodatno negotovost bosanske delavce, birokrate na diplomatskih predstavništvih iz šestih držav Balkana pa razbremenil dela in jim prinesel več udobja.

"Sta tvoja sin in snaha že dobila termin za nemško vizu?"

"Nista še tam. Skoraj sta papirje že dobila, pa so uvedli nekakšno loterijo. Kot Bingo ob petkih. Se bojim, da bodo z ambasade začeli pošiljati samo še odgovore 'več sreče prihodnjič'."

To je bil komentar zaskrbljenega očeta iz Sarajeva, ki je zgolj eden od mnogih, katerih bližnji so se že videli na Schengenski meji, zdaj pa ...

Pri Balkans Al Jazeera so se o tej bizarni birokratski 'rešitvi' razpisali pred dnevi, mi pa v nadaljevanju povzemamo nekaj njihovih zaključkov.

Loterijski 'boben' za najštevilčnejši nekvalificirani kader

Nemšli 'loto' z delovnimi vizami nekoliko spominja na ameriško loterijo za priseljence izpred stoletij, le da so tokrat v 'proces izbiranja' vključili računalnike. Ta nova 'pravila' podeljevanja viz po novem veljajo na nemških diplomatskih predstavništvih v šestih balkanskih državah, t.j.: v Bosni in Hercegovini, Albaniji, na Kosovem, v Črni Gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Tovrstni sistem sicer velja le za najštevilčnejši, a tudi najbolj iskani nekvalificiran kader.

Za vse ostale kategorije, med katerimi so strokovnjaki s priznanimi kvalifikacijami, medicinski tehniki, strokovni kadri, za katere velja hitrejši postopek izbire, strokovni kadri z višjo specializacijo, zdravniki, stomatologi, farmacevti, IT-delavci, študenti, štipendisti, Au-pair in podobno, pa se termini še naprej razdeljujejo neposredno. Čakanje za te kategorije prosilcev se praviloma vrti okoli tedna ali dveh.

Nova nemška vlada naj bi po pisanju Al Jazeere že razmišljala o ukinitve 'Merkline kvote', ki predvideva 'uvoz' do 25.000 delavcev letno, diplomatska predstavništva pa so že ta trenutek tako zasuta s prošnjami, da jih navkljub pregovorni nemški 'pridnosti' ne zmorejo sproti obdelati. In tako se je rodila ideja 'nemške loterije'.

Kako zadeva deluje?

'Loterija' bo potekala enkrat mesečno tako, da se bodo v 'bobnu' znašli vsi, ki so se registrirali do 17-tega v mesecu, naključno izbrani kandidati pa bodo dobili termine zglasitve na predstavništvu za prihodnji mesec. 

"Praktični Nemci so šli tako daleč, da so opozorili, da ne bodo priznali večkratnih registracij iste osebe, prav tako ne bodo upoštevali naknadne popravke podatkov prvotne registracije. Jasno je bilo sporočeno tudi, da dobljen termin ni mogoče podariti ali podariti drugemu, kar je sicer balkanska specialiteta v tovrstnih situacijah," še piše Al Jazeera.

"Zatipki vas lahko spravijo v težave!"

Prirejevalci te nenavadne loterije opozarjajo morebitne kandidate še:

 • naj vedno uporabljajo isti e-mail naslov, saj bi se sicer lahko zgodilo, da bi po nepotrebnem zgrešili obvestilo o terminu,
 • svetovano jim je, naj redno preverjajo tudi elektronski koš in 'spam' folderje, saj bi njihova pošta kaj lahko pristala tudi tam,
 • predvsem pa: naj vendarle bolj pazijo, da pri številki pasoša ne vtipkajo črke O namesto številke 0.

V Nemčiji ta trenutek sicer živi kar 250.000 priseljencev iz Bosne in Hercegovine.