Bo umetna inteligenca že v manj kot petih letih pametnejša od ljudi?

Elon Musk

29. 7. 2020, 17:42 | Kariera | Piše: D.H.

              Bo umetna inteligenca že v manj kot petih letih pametnejša od ljudi? (foto: profimedia) profimedia

Elon Musk opozarja, da bi lahko umetna inteligenca postala pametnejša od ljudi že v manj kot petih letih. S tem so se podrla prejšnja predvidevanja o t.i. tehnološki singularnosti, ko naj bi UI prehitela človeško inteligenco in se pospešeno razvijala hitreje, kot bi mi to lahko dojemali.

Priznani futurist Ray Kurzweil je pred časom predvidel, da naj bi se ključni trenutek za umetno superinteligenco zgodil leta 2045, v predvideni termin pa je takrat vključil hiter razvoj na področju različnih tehnologij, predvsem robotike, računalništva in, seveda, same umetne inteligence.

V nedavnem intervjuju za The New York Times, pa je Elon Musk, znan predvsem po tehnoloških podvigih, kot so električni avtomobili Tesla in podjetju SpaceX, ki oblikuje, izdeluje in izstreljuje napredne vesoljske rakete in druga vesoljska plovila, povedal, da trenutni trendi namigujejo, da bi umetna inteligenca lahko prehitela človeško že do leta 2025.

Elon Musk je v zadnjih letih sicer že večkrat opozarjal na tveganja, ki jih predstavlja hiter razvoj umetne inteligence. Sam je sicer med drugim tudi soustanovitelj raziskovalnega laboratorija za umetno inteligenco OpenAI, ki je z obratovanjem začel leta 2015. Musk obenem dodaja, da problematika razvoja UI dejansko ni pravilno razumljena.

»Moja ocena o tem, zakaj zelo pametni ljudje pogosto spregledajo UI je, da zelo pametni ljudje predvidevajo, da računalnik nikoli ne bo tako pameten, kot so oni. To prepričanje pa je seveda zmotno,« je povedal Musk, ki je že leta 2016 namignil, da bi lahko v bližnji prihodnosti umetna inteligenca z ljudmi delala kot z domačimi ljubljenčki. Po njegovem je edina rešitev ta, da se razvije tehnologija, ki bi omogočila povezavo računalnika s človeškimi možgani.

»Drvimo proti situaciji, kjer bo UI v veliki meri pametnejša kot ljudje in mislim, da se bo to zgodilo v manj kot petih letih. Kar seveda še ne pomeni, da bo šlo čez pet let vse k vragu. Pomeni samo to, da bodo stvari nenadoma postale nestabilne in čudaške.«

Elon Musk je pred nekaj leti oznanil, da eden od njegovih startupov že razvija novi vmesnik, ki bo povezoval računalnik in človeške možgane, izhodišče tega podviga pa bi bila implantacija posebnega čipa Neuralink na človeške možgane. Neuralink bi ljudem pomagal tekmovati z razvojem UI, obenem pa tudi pomagal zdraviti različne bolezni na možganih, upravljati splošno počutje, omogočal pa naj bi celo poslušanje glasbe neposredno preko čipa.

Inštitut Future of Life (FLI) je sicer leta 2017 objavil odprto pismo, v katerem izpostavljajo serijo principov, ki naj bi bili nujni, da se človeštvo izogne nenadzorovanemu napredovanju umetne inteligence, med drugim tudi apokaliptičnemu scenariju, ki vključuje prevzem nadzora nad avtonomnim orožjem.