Finska premierka: »Naslednji korak je 4-dnevni delovni teden s 6-urnim delovnikom«

Sanna Marin

31. 8. 2020, 14:43 | Kariera | Piše: N.Z.

              Finska premierka: »Naslednji korak je 4-dnevni delovni teden s 6-urnim delovnikom« (foto: profimedia) profimedia

Finci so vzhičeni! Njihova 34-letna premierka, ki je hkrati tudi najmlajša ženska premierka na svetu, se resno spogleduje z idejo 4-dnevnega delovnega tedna in 6-urnim delovnikom.

Sanna Marin vodi vlado leve sredine, ki je sestavljena iz petih političnih strank. Prav vsem pa načeljujejo ženske.

Pa vendar Sanno Marin njena leta in spol ne defenirajo.

"Sebe nikoli nisem gledala skozi prizmo spola ali let. V politiko so me pripeljali povsem drugi motivi."

Da je eden od teh motivov tudi 'veliko krajši delavnik', postane jasno, ko izvemo, da se zanj zavzema že leta.

Ko je bila lani avgusta še ministrica za promet in komunikacije, je namreč med drugim povedala:

"Štiridnevni delovni teden, šest ur na dan. Zakaj to ne bi mogel biti naš naslednji korak? Se vam zares zdi, da je osemurni delavnik ultimativna resnica? Verjamem, da si ljudje zaslužijo več časa preživeti s svojimi družinami, ljubljenimi, hobiji in drugimi aspekti življenja, na primer kulturo. To bi lahko bil naš naslednji korak pri spreminjanju družbe dela."

Manj dela = večja produktivnost

"Potrebujemo bolj jasno vizijo. Prepoznati moramo nujnost ukrepov, ki bi Finsko premaknila h krajšemu delovnemu času, finske delavce pa k boljšemu življenju," pa se je Marin ponovila na nedavni konvenciji stranke, na kateri je bila ponovno izvoljena kot predsednica.

Da je ideja tokrat padla na plodna tla, se mora Marin zahvaliti tudi specifičnim okoliščinam. Zaradi pandemije vlada v državi vse višja stopnja brezposelnosti, krajši delovni čas pa bi potrebo po novi delovni sili povečal. Ideji v prid govori seveda tudi vse več izsledkov študij, ki kažejo, da krajši delovniki znatno zvišujejo produktivnost.

"Profit, ki ga prinaša višja produktivnost, bi morali razdeliti ne le med lastnike in investitorje, temveč tudi med navadne delavce," je še prepričana Marin, ki je zaslužna za odločitev finske vlade, da se v državi zvišajo plače, hkrati pa tudi umik perečih rezov v državni proračun, ki ga je podpisala še prejšnja vlada.

Tudi Nemce mika finska ideja!

Pred dobrima dvema tednoma je o nečem podobnem spregovoril tudi nemški minister za delo Hubertus Heil. Povedal je, da bi bilo v luči višanja nezaposlenosti smiselno uvesti krajši delovnik, tudi sicer pa so razprave o krajšem delovnem tednu od začetka pandemije v Nemčiji praktično dnevno na sporedu.