"Varčni Gorenjci so hodili na delo, kar je k širitvi okužb prispevalo največ!"

Nepreslišano

2. 11. 2020, 16:05 | Kariera

              "Varčni Gorenjci so hodili na delo, kar je k širitvi okužb prispevalo največ!" (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, doc. dr. Irena Grmek Košnik je na vprašanje, zakaj se je novi koronavirus tako razširil na Gorenjskem, nanizala kar nekaj mogočih 'krivcev'.

 Med drugim je povedala naslednje:

"Laboratorijski delavci vlagamo velike napore za testiranje, od 50 do 60 odstotkov vseh testiranj opravimo v Kranju, naše ustanove se dobro držijo in dobro sodelujemo. Gorenjci smo po naravi trdoživi, kljubujemo težkim naravnim razmeram, smo varčni, zaprti vase. Trije vzroki so botrovali k temu, da se je virus razširil prav na Gorenjskem. Prvi je to, da je ta bolezen čudna in drugačna, ne poznamo je še dobro, drugi vzrok je to, da od 12. oktobra do prejšnjega tedna ni bilo nadomestila za osebe, ki so imele visoko rizični kontakt, posledica tega je bila, da so varčni Gorenjci hodili na delo, kar je k širitvi okužb prispevalo največ. Tretji dejavnik so zasebna druženja, ki jih je bilo tudi glede na ankete veliko, to so bili rojstni dnevi, prireditve, športne dejavnosti, druženja in drugi. V zadnjem času se je zadeva izboljšala, potrebno je bilo popolno zaprtje države.

Vir: MMC Slovenija