Izjemen odziv na razpis za štipendije L´OREAL – UNESCO

»Za ženske v znanosti« in prvi globalni festival

6. 12. 2021, 11:31 | Kariera

              Izjemen odziv na razpis za štipendije L´OREAL – UNESCO (foto: L´OREAL – UNESCO) L´OREAL – UNESCO

Raziskava pokazala, da je v akademskem svetu še veliko predsodkov, pristranskosti zaradi spola pri zaposlovanju in na sistemski ravni tudi neenakopravnosti – O njih bodo 7. decembra spregovorili tudi na prvem globalnem festivalu »Za ženske v znanosti«, ki ga organizirata Fundacija L'Oréal in UNESCO – Za manj izjav, kakršna je: »Všeč mi je bil tvoj govor. Razmišljaš kot moški.«

Za štipendije nedavno zaključenega razpisa, ki jih podeljujeta L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, se letos poteguje kar 38 mladih raziskovalk. Ocenjevalna komisija in Nacionalni odbor bosta do marca 2022 izbrala tri štipendistke programa, ki bodo prejele po 5000 evrov. Med raziskovalnimi področji prijavljenih del prevladujeta medicina in biologija, sledijo znanstvena dela s področij kemije, fizike, biokemije, biotehnologije, agronomije, živilske tehnologije, geologije ter celo elektrotehnike, biokibernetike in okoljskih ved.

»Izredno nas veseli, da smo ob letošnjem razpisu prejeli tako veliko število prijav, saj to kaže na vedno večjo vidnost in prepoznavnost programa,« je izjemen odziv na letošnji razpis komentiral Gašper Hrastelj, generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in dodal: »Predvsem znanje in sodelovanje na področju znanosti nas lahko pripeljeta do rešitev v času, ki ga zaznamuje svetovna pandemija, zaradi česar ne smemo dovoliti, da znanost ne izkoristi polnega potenciala. Pomembno je, da se vedno znova sprašujemo, kje je mesto žensk v znanosti in zakaj je njihovo število na najvišjih položajih še vedno toliko nižje od števila moških. Nacionalne štipendije L´OREAL – UNESCO ’Za ženske v znanosti’ kot del širšega mednarodnega programa opozarjajo na pomembno vlogo žensk v znanosti in nudijo priložnost za razmislek že 16. leto zapored.«

Borba žensk na področju znanosti s sistemom in predsodki

Namen programa je pomagati mladim raziskovalkam na njihovi akademski poti, dolgoročno pa spodbuditi zanimanje deklet in žensk za znanstveno oziroma raziskovalno kariero. Dejstvo je namreč, da mlade znanstvenice in ženske v znanosti nasploh spodbudo potrebujejo. Čeprav je med študenti in študentkami, ki končajo doktorski študij, več kot polovica žensk, se delež žensk, ki poučujejo na fakultetah v Evropski uniji in ZDA, giblje le med 20 in 33 odstotki. Na področjih, kot je inženirstvo, pade celo na 5 odstotkov. Številke so torej jasne: medtem ko v znanosti napreduje in se odlikuje vse več žensk, na sistemski ravni še ni enakopravnosti.

Več kot polovica jih doživlja predsodke

To je pokazala tudi študija, ki jo je med letoma 2019 in 2020 izvedla Fundacija L'Oréal med štipendistkami programa »For Women in Science«. V njej so znanstvenice iz več kot 65 držav iskreno spregovorile o svoji izkušnji v akademskem svetu ter v svojih odgovorih napisale več kot 49.000 besed. Približno dve tretjini vprašanih (62 %) je priznalo, da so doživeli predsodke kolegov zaradi svojega spola, več kot polovica (55 %) pa jih je izjavila, da se soočajo s spolno pristranskostjo pri zaposlovanju, napredovanju in odločitvah o financiranju.

Takšne pristranskosti se lahko kažejo že v majhnih interakcijah, kakršno je izkusila ena od štipendistk z dvema desetletjema izkušenj, ki ji je moški profesor po njenem govoru na priznanem evropskem institutu rekel: »Všeč mi je bil tvoj govor. Razmišljaš kot moški.« Pripombe, kot je ta, tudi kadar so mišljene pozitivno, namreč krepijo idejo o tem, da je privzeta referenca za znanstveno razmišljanje moška, takšne ideje pa je mogoče preseči le s sistemskimi spremembami in opozarjanjem na neenakopravnost, ki se odraža tako v številkah kot v predsodkih.

Prvi festival »Za ženske v znanosti«

Razbijanju predsodkov in premagovanju sistemskih krivic ter slavljenju žensk v znanosti bo posvečen tudi prvi globalni festival »Za ženske v znanosti«, ki ga organizirata Fundacija L'Oréal in UNESCO. Spletni festival, na katerem bo sodelovalo 40 govornic iz 30 držav, bo potekal 7. decembra. S kar 12 urami navdihujočih vsebin bo osvetlil delo več kot 30 znanstvenic in raziskovalk z vsega sveta, ki prinašajo spremembe v našem postcovid svetu. Med festivalom, ki se mu lahko pridružite na povezavi events.forwomeninscience.com, bodo znanstvenice predstavile svoja prebojna odkritja in se o svojem delu pogovarjale z drugimi strokovnjaki, potekale pa bodo tudi razprave o temah, kot so, kaj znanstvenice še vedno ovira v njihovi karieri in kako premagati pristranskosti in sistemske neenakosti.


L'ORÉAL je vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov ter pomemben akter na področju raziskovanja, ki že več kot 100 let posveča pozornost lepoti. V svojem edinstvenem izdelčnem spletu ima 35 mednarodnih, raznovrstnih in dopolnjujočih blagovnih znamk. Raziskave in inovacije ter predana ekipa 4.000 raziskovalcev so ključni del L’Oréalove strategije, samo v letu 2020 pa so registrirali kar 500 patentov. Njihove uspehe zagotavlja tudi neprecenljiv prispevek žensk. Ključne položaje v podjetju namreč zaseda kar 53 odstotkov žensk, kar pomeni, da se je delež žensk na ključnih položajih, ki so leta 2010 v L'Oréalu predstavljale 21 odstotkov vodilnega kadra, v zadnjih desetih letih več kot podvojil. L'Oréal si znotraj ciljev trajnostnega razvoja v celotni skupini do leta 2030 prizadeva opolnomočiti svoj ekosistem za bolj vključujočo in trajnostno družbo.
UNESCO vprašanjem žensk na področjih svojega mandata – v izobraževanju, znanosti, kulturi in komunikacijah – namenja veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji. Kot rezultat pobud Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo za enake možnosti na področju znanosti.