Kako se lotiti reševanja pravnega problema? Odgovarjata strokovnjaka!

Pravni nasvet

3. 12. 2021, 11:04 | Kariera

              Kako se lotiti reševanja pravnega problema? Odgovarjata strokovnjaka! (foto: profimedia) profimedia

S pravnimi težavami se soočamo prav vsi – tako posamezniki kot tudi podjetja (majhna in velika), tisti na začetku svoje poslovne poti in prekaljeni stari mački. Nedvomno pa nimamo vsi enakega dostopa do kakovostne pravne pomoči.

Razlogov za takšno situacijo je več. Težava je v tem, da ljudje pretežno ne poznajo prava, ne razumejo svojega problema, njegovih posledic in možnosti reševanja, mislijo, da lahko zadevo rešijo sami, podcenjujejo svojo situacijo, strah jih je finančnih posledic, ne zaupajo oblastem in pravosodju, ne vedo kam se lahko obrnejo in imajo težave z dostopom do pravnih storitev, kot so stroški, razdalja in urnik.

Soočenje s pravnim problemom

Prvi korak na poti do rešitve je zagotovo soočenje s pravnim problemom. Odločilnega pomena je, da si kljub nejasnostim in neprijetnim občutkom pred problemom ne zatiskamo oči oziroma da ne odlašamo z njegovim reševanjem, ampak postopamo hitro in organizirano. Zakaj?

Pravni problemi prvič močno vplivajo na naša življenja, kar je lahko zelo stresno. Če z reševanjem odlašamo, smo vedno bolj zaskrbljeni, zaradi česar lahko trpi tudi naše zdravje. Hitreje, kot bomo problem rešili, prej bodo neprijetni občutki minili.

Drugi razlog je, da so pravni problemi časovno občutljivi. Reševanje pravnega problema se lahko spreobrne v nočno moro, če se ga lotimo prepozno ali nanj nismo ustrezno pripravljeni. To pomeni, da običajno situacijo z zavlačevanjem le še poslabšamo, zaradi česar imamo lahko manj možnosti za ugodno rešitev problema in višje stroške.

Soočenje s pravnim problemom in hitrim ukrepanje torej ohranja možnosti in poveča verjetnost uspeha, znižuje stroške in količino stresa ter ohranja naše zdravje.

Razumevanje pravnega problema

Predpogoj za ukrepanje je, da v določeni meri razumemo pravni problem, poznamo njegove posledice ter možnosti, kako lahko problem rešimo.

Vendar se pri tem pogosto pojavi težava. Pravo je namreč zelo kompleksna in specifična veda. Prav tako je vedno več predpisov, ki postajajo vse bolj zapleteni in prepleteni, zaradi česar jih večina ljudi pogosto težko razume. Na drugi strani pa prav tako iskalci pravne pomoči pogosto nimajo dovolj informacij za krmarjenje med ponudniki pravnih storitev (ne poznajo pravnih strokovnjakov, njihove specializirnosti, cen, dosegljivosti, ipd.).

V pravnem svetu žal ni tako kot v medicini. Namreč ne obstaja »splošni zdravnik«, ki bi nam lahko pomagal pri splošni diagnozi (tj. pri razumevanju pravnega problema, možnosti in načinov reševanja) in nas po potrebi usmeril k specialistu (odvetniku, notarju ipd.). Zato moramo to običajno narediti sami.

Zaradi navedenih razlogov se pogosto zgodi, da pravnih problemov sploh ne začnemo reševati oziroma se njihovega reševanja lotimo nepravilno, in sicer:

 • sami (po možnosti nepravilno in prepozno),
 • s pomočjo nekoga, ki ni pravnik,
 • s pomočjo pravnika, ki ni strokovnjak za naše področje, itd.

Boljši pristop bi torej bil pridobitev prve pravne usmeritve s strani pravnega strokovnjaka, odvetnika ali drugega pravnega specialista.

Z njegovo pomočjo bi lahko (pravno) razvozlali, za kakšen problem gre v vašem primeru, določili ustrezno področje prava in kako hitro morate ukrepati. Prav tako bi vam lahko pomagal razumeti, kakšni so vsi možni naslednji koraki do najuspešnejše rešitve vaše težave in kaj morate pri tem storiti.

In koliko to stane? V skladu z Odvetniško tarifo stane začetni posvet 30 EUR + DDV za vsake začete pol ure posveta (brez pregleda obsežnejše dokumentacije). Po naših izkušnjah, tudi zato ker se v praksi pojavlja uporaba urne postavke za obračunavanje odvetniških storitev, lahko znaša prvi posvet med 40 in 120, v večini primerov 40 in 80 EUR, DDV vključen.

Članek pripravila pravnika Kristjan Bezgovšek, mag. prava in Primož Rojac, univ. dipl. prav.,

LL.M., člana ekipe IURALL. Pravna platforma IURALL na spletnem naslovu iurall.com omogoča iskanje odvetnikov in druge pametne pravne rešitve. Tam lahko najdete tudi priročnik 5 korakov do rešitve pravne težave, kjer je obširneje razložena tematika tega članka.