Najbogatejših 20 milijarderjev ima ZDAJ toliko premoženja kot 50 % svetovne populacije!

Forbesov seznam

7. 4. 2021, 12:30 | Kariera

              Najbogatejših 20 milijarderjev ima ZDAJ toliko premoženja kot 50 % svetovne populacije! (foto: profimedia) profimedia

Leto je naokoli in spet je tu nov seznam Forbesovih milijarderjev. Ta tokrat ne bo vzbujal zgolj zavisti, ampak tudi veliko jeze.

Torkova izdaja priljubljenega finančnega magazina je objavila listo najbogatejših ljudi na svetu in še enkrat obelodanila globok prepad ekonomske neenakosti v svetu.

Tokrat je še posebno izstopal naslednji podatek:

Če bi sešteli bogastvo zgolj prvih 20 posameznikov na listi, bi prišli do številke 2,1 triljona dolarjev, kar je VEČ kot ga ima v lasti polovica svetovne populacije.

Ali s številkami:

2.100.000.000.000 ameriških dolarjev (kar je enako 1.767.097.500.000,00 evrov)!
Torpedo Elona Muska

Vrh vrha ameriške bogatunske srenje, t.j. 1 % najbogatejših Američanov, pa skupaj premore okoli 35,2 triljona dolarjev, kar skupaj znese toliko, kot premore 30,4 % vseh ameriških gospodinjstev.

Po podatkih ameriške centralne banke Federalne rezerve se globalno bogastvo milijarderjev povečuje z doslej nevideno stopnjo rasti že od leta 1989. 

Za povrhu vsega, pa je nekaterim ameriškim milijarderjem uspelo navkljub (ali pa ravno zaradi) pandemije postati še znantneje bogatejših. Eden takšnih je Elon Musk, ki je avgusta 2020 prešel mejo 100 milijard dolarjev in tako postal peti najbogatejši centmilijarder na svetu.

Na vrhu lestvice se še vedno drži Jeff Bezos, ki sedi na premoženju, ocenjenem na 177 milijard evrov.

Kim Kardashian je novo ime na seznamu, medtem ko je bila Kylie Jenner umaknjena s seznama potem, ko so pri Forbesu malo bolje preverili njene finance in ugotovili, da si mogoče pa vendarle (še) ni zaslužila uvrstitve na seznam milijarderjev.