Simon Ceglar: "Burger zna pripraviti vsak, zares dobro BBQ hrano pa le malo kdo!"

Simon's BBQ & Catering

3. 3. 2021, 10:05 | Kariera | Piše: N.Z.
Simon Ceglar: "Burger zna pripraviti vsak, zares dobro BBQ hrano pa le malo kdo!" (foto: osebni arhiv, Simon's BBQ & Catering) osebni arhiv, Simon's BBQ & Catering

43-letni Simon Ceglar je v življenju počel marsikaj, še najbolj pa se je našel v seriji kulinaričnih zgodb, ki so znatno popestrile izkušenjsko - gurmansko ponudbo v Sloveniji.

Pred leti je kot solastnik postal del uspešne zgodbe Lars & Sven, ki je sčasoma prerasla v verigo priljubljenih točk ljubiteljev dobrih hamburgerjev, nato pa se - kot se to rado zgodi tudi v priljubljenih rock'n roll bendih - odločil za svojo solo kariero in zapustil do takrat že dobro uglašen team. Nov izziv je našel v BBQ catering storitvah z dogodki in se meril v peki 'dobrot iz dima' na mednarodnih BBQ tekmovanjih, ki jih je obiskoval z ekipo The Rebel BBQ Brothers.

Stvari so tekle odlično, načrtov za prihodnost pa ni in ni zmanjkalo.

Potem se je zgodilo leto 2020.

"Imeli smo zares velike načrte. V primerjavi z letom 2019 smo že januarja beležili 60-odstoten porast naročil," se začetka prelomnega leta spominja Simon. "Prav povečanje povpraševanja me je spodbudilo k povečevanju kapacitet. Takoj sem ukrepal. Postavil novo pripravljalnico in skladišče. Da bi lažje delali. In ravno sem hotel zaposliti še več sposobnega kadra, ko je virus praktično čez noč vse ustavil."

Prvi epidemijski val v Sloveniji sam po sebi še ni načel Simonovih načrtov. Bil je pač doma, tako kot velik del Slovencev, več časa z otroci ... "In se imel prav lepo!" Sezona cateringov, ki so bili takrat njegov osrednji 'modus operandi', je tudi sicer najmočnejša med aprilom in oktobrom, tako da pandemijski ukrepi niso povsem ogrozili njegove dejavnosti. Pa vendar.

"Ostale so omejitve v številu oseb na druženjih, kar je pomenilo manjši prihodek na podobno količino opravljenih ur, kot bi bilo to običajno."

Država mu je, tako kot drugim podjetnikom (v njegovem primeru d.o.o.-jem), sicer povrnila fiksne stroške, a je trajanje pandemije, skupaj z vse bolj omejujočimi ukrepi, ki so prišli na jesen, resneje pričela spodjedati temelje Simonovega poslovnega modela.

Po navdihu vrhunskega chefa

Iz pandemijske nuje se mu je nato utrnila nova ideja.

"Tega sem se domislil lani, ko sem obiskoval master tečaj, ki ga je vodil vrhunski chef Andy Annat iz Anglije. Gospod Annat si pri pripravah hrane za catering pomaga s tehniko 'sous vide' v kombinaciji 'smoukanja'. Tako prihrani čas na cateringih, saj se nekateri kosi mesa pripravljajo tudi po 13 ur."

Simon je od tu dalje nato razmišljal po svoje.

"Ideja se je nato razvijala v smeri, kako si zagotoviti nek bolj reden priliv sredstev. Priprava BBQ hrane je v Sloveniji še v dobršni meri neznana, mlada. Nekaj malega se je že zgodilo v letu 2015 v smeri priprave burgerjev, a je šlo pri tem za manjši obseg. Sploh pa, burger lahko naredi vsak, zares dobre BBQ hrane pa pri nas le malo njih. Razmišljal sem torej o tem, kako priti na trg z izdelkom za vse tiste, ki bi si želeli jesti odličen BBQ, pa tega zdaj ne morejo, ker nimajo časa za pripravo, nimajo opreme, ne znajo ..."

Bolj kot je ideja zorela, bolj so Simona srbeli prsti, da bi zamisel preizkusil v stvarnosti.

V iskanju pravih okusov

"Prva testiranja so se začela že sredi lanskega poletja," ve povedati Simon. "A sem kmalu naletel na naslednjo težavo. Vsak ima svoj okus. Kako zadovoljiti vse brbončice, da bi bili zares vsi zadovoljni? Nekdo bi rad pekoče, drugi tega ne prenese. Eden mara sladko, drugi pa prav tega ne. V fazi testiranja smo tako opravili dobri štirideset vrst preizkušanj, da sem na koncu vendarle prišel do trenutne ponudbe."

Zanimivejši del te faze Simonovega novega projekta je gotovo dejstvo, da je v svoja testiranja vključil tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, kjer so vzorce z njegovih testiranj mikrobiološko analizirali v vseh njegovih stanjih: t.j. najprej kot svež pečen produkt, nato pa vsakih deset dni kasneje, ko je bil taisti vzorec že vakuumsko pakiran, nato pa hranjen v hladilnikih in zmrzovalnikih.

"Zato danes lahko brez vsakega dvoma trdim, da imajo moji produkti 30-dnevni rok trajanja, okusi pa so naravnost presenetljivi. Tudi ko jih tedne kasneje pogreješ v mikrovalovni pečici, ki je pred tem sam nikoli nisem uporabljal, jedi razvijejo takšne okuse, kot bi jih pravkar vzel iz smokerja."

Izpod smokerja do domače mize

Tudi v naslednjih fazah plasiranja novega produkta na trg ni šlo brez zadreg.

"Vse od izgleda hrane in nje energijske vrednosti do načina pakiranja in rokov uporabe. Vse je bilo potrebno proučiti, premisliti, testirati. In nazadnje embalaža. Želel sem si, da bi bila tudi ta zares kvalitetna," se snovanja nove linije vnaprej pripravljenih BBQ dobrot spominja Simon, ki je ob tem tuhtal (in natuhtal) celoten sistem dela, v mrežo povezal dobavitelje, optimiziral nabavo in ne nazadnje 'splavil' novo spletno stran s čisto novim privlačnim logotipom nove blagovne znamke.

"Čeprav sem bil na prejšnjo blagovno znamko Mobigrill močno čustveno navezan, sem se po daljšem tehtanju vendarle odločil za spremembo. In ker me večina pozna po imenu Simon, in ker se vsakega projekta lotim zelo osebno, se je ime Simon's BBQ & Catering ponujalo kar samo."

Simon z novo kulinarično uspešnico začenja prav te dni, čeravno bi lahko to storil že pred meseci.

Nekoliko se je zapletlo z birokracijo, kar je urejal sproti. "Če bi v naprej vedel, kaj vse je potrebno urediti, bi me morda do danes vse skupaj že minilo. Moram pa pohvaliti dekleta iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, saj so mi korektno stopile korak nasproti in me oskrbele z vsemi navodili in informacijami. Podobno je z inšpektorji. Veliko zgodb slišim iz druge roke o tem, kakšni bavbavi iz nočnih mor so inšpektorji, sam pa v zgodbi Lars & Sven, kjer sem kot vodilni za razvoj produktov in postavitvijo sistema dela imel največ stikov z inšpekcijskimi službami, ne pomnim, da bi imel z njimi sploh kakšno slabo izkušnjo," še pripoveduje Simon.

"Papirologija, celotna situacija s pandemijo, zapleti s spletno trgovino, nabavo opreme ... vse to je začetek nekoliko zamaknilo. Ampak, važno je, da smo zdravi. Če kaj, sem se doslej naučil, da dogodkov ne gre prehitevati. In verjemite mi, da vem kaj govorim. Še lansko leto, prav takšen čas, sem imel že spisano oporoko. Ker so se mi zgodili zapleti po operaciji. Po takšni izkušnji človek naenkrat začne vse skupaj gledati drugače. To, kar v življenju največ šteje, niso materialne dobrine. Neprimerno dragocenejše je, če lahko vsak trenutek preživiš veselo, kvalitetno, v krogu oseb, ki ti veliko pomenijo ... pa tudi, ko ti da gost napitnino s pohvalo in nasmehom."

Najprej prevzemi na lokaciji sami

Ta hip Simon's BBQ tim še vedno šteje le pandemijsko okrnjeno ekipo dveh zaposlenih, projekt pa je že stekel, najprej po poti prevzemov BBQ jestvin na lokaciji sami.

"Naslednja faza bo faza dostave. Priprava odjemnih mest za pripravljene pakete je trenutno šele v teku. In ko se bodo ukrepi še nekoliko bolj sprostili, bomo hrano spet lahko ponudili na mestu, kjer se bo ta pripravljala in dimila, nato pa bomo nadaljevali s cateringi, dodal bom spletno trgovino z BBQ izdelki, ki bodo za pokušino razstavljeni pri meni, in ker sem v najem že vzel restavracijo na periferiji, kjer sem preživel svojo mladost, si upam trditi, da bom z dostavo uspel pokriti najmanj tamkajšnjo občino, izjemoma pa tudi Ljubljano, v kolikor bi šlo za večja naročila."

"Simon’s BBQ & Catering ponuja pripravljene kulinarične presežke brez vsakih umetnih dodatkov in bližnjic. Rezultat so odlične jedi, ki jih boste le še pogreli v domači pečici, na žaru ali kar v mikrovalovni, in postregli skupaj z že pripravljenimi prilogami, solatami in pitami." - Simon's BBQ & Catering 

Simonovi načrti za prihodnost so seveda še veliko bolj visokoleteči. V mislih je tako pri storitvah cateringa, ko bodo to dopuščale okoliščine, kot pri ideji za vzpostavitev večnamenskega prostora ali gostišča, kjer bi bilo mogoče prirejati poroke, team-buildinge, zabave, tečaje in morda celo ponujati nastanitev.

"Uresničitev teh načrtov bi zahtevala precejšenj finančni vložek. Ker sem precej tega že vložil v projekt, ki je pravkar lansiran, bo ta morala še nekoliko počakati. Osebno verjamem, da se da ne glede na situacijo stvari vedno narediti tako, da je lahko še bolje. S sredstvi, ki sem jih vložil v posel, bi lahko nekaj let užival v brezdelju, a imam raje pot, na kateri sem lahko ustvarjalen in lahko ob tem naredim še nekaj zares dobrega."

Simon's BBQ & Catering se lahko pohvali z delujočo spletno stranjo www.simonbbq.si, na kateri si lahko ogledate aktualno ponudbo in jo tam (po trenutnih pogojih za prevzem na lokaciji) tudi že naročite.

Rancheros Amigos! 🇲🇽🍲👋 Ste vedeli, da ta odlična jed prihaja iz Mehike? Po legendi so jo izumili kavboji pred mnogimi...

Objavil/a Simon's BBQ & Catering dne Nedelja, 17. januar 2021