Tudi zagovori diplom potekajo na daljavo

#ostanidoma

7. 4. 2020, 14:33 | Kariera | Vir: STA

              Tudi zagovori diplom potekajo na daljavo (foto: profimedia) profimedia

Zadnje tedne zaznamuje tudi bolj ali manj uspešen prehod vseh šol na študij na daljavo, na Visoki šoli za storitve pa so predavanjem, konzultacijam, nekaterim vajam in svetovanju na daljavo dodali še zagovore diplom. Prva je z zagovorom na daljavo diplomirala študentka fotografije, teden za njo pa še študentka kozmetike.

Na Visoki šoli za storitve (VIST), na kateri izvajajo dodiplomski in magistrski študij kozmetike in dodiplomski študij fotografije, so tako kot na večini drugih visokih šol oz. fakultet praktično čez noč prešli na izvajanje predavanj na daljavo. A ne le to. Da študentke in študenti, ki zaključujejo študij, ne bi čakali na prenehanje omejitev gibanja zaradi zdravstvene krize, so se odločili, da na daljavo začnejo izvajati tudi zagovore diplom.

Prva je tako z zagovorom na daljavo diplomirala in s tem postala diplomirana fotografinja Lisa Brunec z izredno zanimivo in eksplorativno diplomsko nalogo z naslovom »Koncept in učinek golote v vizualni umetnosti / avtorska serija Teló«.

Že nekaj dni pozneje pa so dobili prvo »virtualno« diplomantko še na Oddelku za kozmetiko: Karmen Turšič je postala diplomirana kozmetičarka z diplomo, v kateri je snovala poslovni načrt za prav poseben kozmetični salon, ki ga namerava odpreti kmalu po prenehanju krize, do takrat pa želi, da je njegova posebnost še skrivnost. Njima bodo že v aprilu sledili novi zagovori. V kratkem začnejo tudi z izpiti na daljavo.

Enako uspešno kot predavanja in zagovore diplom pa na VIST-u izvajajo na daljavo tudi konzultacije, svetovanja, celo t.i. študentske projekte PKP (Po kreativni poti do znanja) in ŠIPK (Študentske inovativne projekte za družbeno korist). Tako uspešno snujejo katalog zgodovinskih fotografskih tehnik za študijske in komercialne namene, v drugem projektu pa pripravljajo obsežen katalog sprememb nog za namene prepoznavanja in obravnave teh sprememb v pedikerskih salonih. Čeprav prilagojeno, tečejo tudi priprave na izvajanje delavnic za srednje šole v okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki ga ob podpori Ministrstva za zdravje izvaja VIST že 6. leto zapored, pri izvajanju pa sodelujejo tudi študentke kozmetike 1. in 2. stopnje.

Delavnice bodo v tem času izvedene na daljavo, v ta namen pa so v polnem teku snemanja predavanj, ki bodo osnova za te delavnice.

Največji izziv študija na daljavo je izvajanje praktičnih vaj

Posebnost vseh treh študijev na VIST-u je, da poleg teorije in teoretičnih vaj vključujejo tudi zelo dosti praktičnih vaj – v študiju fotografije v fotografskem studiu, temnici in na terenu, v študijih kozmetike pa v praktikumih za kozmetično nego, masažne tehnike, pedikuro, manikuro, ličenje, pa laboratorijskih vaj iz izdelovanja kozmetičnih izdelkov, spoznavanja različnih snovi in mikrobov, aromaterapije idr.

Te vaje predstavljajo poseben izziv, saj jih bo mogoče v celoti izvesti šele, ko bo delo na šoli in v skupinah spet možno. Vendar pa so se na VIST-u odločili, da do takrat študentke in študente na praktične vaje čim bolj pripravijo, nekatere pa celo izvedejo na daljavo.

Tako so npr. študentke 1. letnika kozmetike na podlagi posnetih navodil pod vodstvom mentorice izr. prof. dr. Katje Žmitek kar v domači kuhinji izolirale DNK iz paradižnika in to dokazale s posnetki svojega dela. Izr. prof. dr. Katja Žmitek: »Z eksperimenti, ki jih študentke lahko izvedejo doma, dobijo še boljši občutek za realnost sicer precej abstraktnih vsebin, kot je npr. genski kod. Tako imajo npr. o genskem kodu boljšo predstavo in snov lažje razumejo, kar je za študentke kozmetike pomembno za razumevanje procesov v telesu, vrste naprednih kozmetičnih snovi in izdelkov, pa tudi za razumevanje mikrobov, okužb in principov higiene – ta znanja pridejo prav tudi za razumevanje koronavirusne okužbe in načinov preprečevanja.«

Odziv študentk je izjemen, sproti poročajo tudi o uspešnosti in posebnosti izvajanja vaj.

Podobno se na podlagi video navodil študentke 1. letnika pripravljajo na izvajanje nekaterih postopkov v kozmetiki. Študentke kozmetike pa skupaj s kolegi iz programa Fotografija ter mentorji iz obeh programov dodatno tudi snujejo skupne reklamne in modne projekte, da jih bodo lahko izvedli v studiu ali na terenu takoj, ko bo to mogoče. Študentke in študenti fotografije se pripravljajo tudi na praktično izvedbo vaj iz reportažne, dokumentarne, modne, reklamne in avtorske fotografije ter multimedijev, pri čemer jim pomagajo mentorji, kot so izr. prof. Arne Hodalič, dr. Uroš Hočevar, mag. Jošt Franko, dipl. fotograf Primož Lukežič, mag. Peter Rauch, dr. Nika Avtor, mag. Ciril Oberstar idr.

Igor. Prošić, vodja Oddelka za fotografijo: »K hitremu in učinkovitemu prehodu na delo na daljavo je pomembno pripomoglo dejstvo, da vsak študent ob vpisu na VIST dobi paket Microsoft Office 356, tako da celotna organizacija, vključno s študenti, temelji na enotni platformi.«

Čeprav vsi pogrešamo osebne interakcije, možnost dela v realnih, ne virtualnih skupinah, pa prinašajo ti krizni časi tudi pozitivne izkušnje in potrditev sposobnosti hitrega prilagajanja razmeram. Ne le šole, tudi študentke in študenti so se pozitivno odzvali na te spremembe, izkušnje pa kažejo, da so pogosto še bolj aktivni, kot pri klasičnem načinu dela na šoli. Zato so se na VIST-u odločili te načine prenesti v redno delo tudi po zdravstveni krizi. Vendar pa ugotavljajo, da pri študijih, kot sta oba študija kozmetike in študij fotografije, nič ne more nadomestiti dela v živo na šoli, saj ti študiji temeljijo na iz teorije izhajajočem in utemeljenem praktičnem delu.