V Beogradu z izobraževanjem in subvencijami do vse manj brezposelnih

V želji, da bi mladi ostajali

10. 11. 2019, 10:05 | Kariera | Vir: STA

              V Beogradu z izobraževanjem in subvencijami do vse manj brezposelnih (foto: profimedia) profimedia

V Beogradu se število brezposelnih zadnja leta zmanjšuje. Trenutno je v srbski prestolnici 66.142 brezposelnih, stopnja brezposelnosti je 8,9-odstotna, potem ko je bilo pred petimi leti več kot 150.000 brezposelnih. Cilj beograjskih oblasti je, da bi bilo brez dela manj kot pet odstotkov za delo sposobnega prebivalstva.

Beograd je v preteklih letih napredoval pri zmanjševanju brezposelnosti. Kot je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug pojasnil beograjski mestni svetnik Dragomir Petronijević, ima prestolnica zdaj izobraževalno-tehnološki park, podjetniki pa hitreje in lažje dobivajo subvencije državnega zavoda za zaposlovanje, sklada za razvoj, državne razvojne agencije in sekretariata za gospodarstvo.

Petronijević je poudaril, da je izobraževanje ključno ter da bodo v prihodnjih letih poseben poudarek namenili iskanju novih znanj in veščin, ter dodal:

"Privabljanje tujih investicij, nadaljnja vlaganja v turizem, naložbe v kmetijstvo in IT sektor ... Tudi to so dolgoročne prioritete, da bi Beograd postal še boljše mesto za življenje, v katerem bi mladi ostajali."